„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Lapsi ei tohiks kohtingule kutsuda (0)
16. mai 2022
Foto: Pixabay

Riigikokku jõudis eelnõu, millega tõuseb seksuaalse enesemääramise eapiir 14. eluaastalt 16-le. Samas tehakse erand kuni viieaastase vanusevahega noorte puhul. Noortepsühholoogid on juba ammu tauninud, et praegu on seksuaalse enesemääramise eapiiri järgi 14-aastane nagu täiskasvanu. See iga on üks Euroopa madalamaid ja ei vasta noorte tegelikule arengule. Ennekõike on siin probleem laste manipuleerimises täiskasvanute poolt.

Näiteks on avalikuks tulnud lood treenerite ja nende õpilaste – tüdrukute – suhetest, kus esimesed on teisi justkui ära kasutanud. Taolised suhted olevat olnud nagu vabatahtlikud. Teisalt, mida noorem on inimene, seda raskem on tal manipuleerimist ära tunda. Teadlaste väitel hakkab aju täiskasvanueale omaselt toimima alles umbes 20. eluaastate keskpaigaks. Kui eapiiri tõstmine riigikogus läbi läheb, siis antakse täiskasvanutele, aga ka noortele endile selge sõnum.

Olukordades, kus seksuaalsuhtes on 14-15-aastane laps ning temast palju vanem täiskasvanu, ei ole võimalik eeldada vabatahtlikkust. Skandaalne suhe leidis mäletatavasti aset Nõmme Kalju naiskonna brasiillasest treeneri ja tema õpilase, 14-aastase tüdruku vahel, mis formaaljuriidiliselt näis korrektne. Teisalt kaitseb seksuaalse enesemääratluse eapiiri tõstmine ka treenereid, õpetajaid jt n-ö kahemõttelistesse olukordadesse sattumise eest. Loomulikult ei taha keegi sattuda kriminaaluurimise alla. Seega on juures üks distsiplineeriv tegur, mis hoiab ära 14-15-aastaste kohtingule kutsumise, sest olgem ausad: seni on olnud tegemist pedofiilia legaliseerimisega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.