„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Niinistö süüdistas telefonivestluses Putinit naiste ja laste pommitamises, järgnes vaikus (2)
17. mai 2022
Soome Vabariigi president Sauli Niinistö. Foto: Scanpix

Soome Vabariigi president Sauli Niinistö rääkis Rootsi ringhäälingu SVT saates Agenda oma telefonivestlustest Venemaa Vladimir Putiniga. Eile pühapäeval televisioonis tehtud intervjuu salvestati reedel Mäntyniemis, vahendab Iltalehti.

Niinistö rääkis intervjuus Soome NATO-otsingute tagamaadest ja Venemaa võimalikest reaktsioonidest asjale. Samuti räägiti presidendi isiklikust suhesst Putiniga, kellega Niinistö on aastate jooksul korduvalt kohtunud.

Küsimusele, kas Niinistö kuvand Putinist on muutunud, vastas Soome president, et on näinud “negatiivset arengut”.

“Ta on tõesti lääne suhtes kibestunud. Ta arvab, et Venemaad peteti 1990. aastatel mingil moel. Ja kui rääkida Ukrainast, siis tohutu pettumus olukorras on toonud kaasa isegi viha,” kirjeldas Niinistö.

Tema sõnul on Putin otsustanud olukorra, mida ta vihkas, lahendada “väga julmal viisil”.

Vladimir Putin on muutunud vihasemaks, iseloomustab Sauli Niinistö.

Ajakirjanik Anna Hedenmo küsis, kas Niinistö on Putinilt küsinud, miks Venemaa võtab sihikule ka tsiviilisikud. Niinistö alustas oma vastust sellega, et Putinil on olnud “oma selgitus” Venemaa julgeoleku kohta Ida-Ukrainas Donbassi piirkonnas.

Soome president seadis selle loo aga Putinile helistades kahtluse alla.

“Ma just ütlesin talle: “Aga nüüd te pommitate lapsi, naisi, inimesi Kiievis, Harkovis ja Mariupolis, kellel pole Donbassiga mingit pistmist,” ütles Niinistö.

“Ja mida ta vastas?” küsis Hedenmo.

“Ei midagi,”ütles Niinistö ja muigas.

Pärast seda muutis Putin Niinistö sõnul jututeemat.

Niinistö rääkis pühapäeval Putinile ka oma kõnedest USA uudistekanalile CNN. President märkis, et on üllatunud Putini reaktsioonist teabele Soome NATO otsingute kohta.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Palk ja puru
17. mai 2022 10:41
Vanarahval oli selliste süüdistuste puhuks ütlemine purust ja palgist. Ilmselt NATO värske propagandist Niinisto seda ei tea, muidu oleks ta oma suu targu lihtsalt kinni hoidnud, sest vaevalt ta oma viimasel kohtumisel NATO-s näiteks oma peatsete kambajõmmide poolt Iraagis tapetud naiste ja laste saatuse pärast muret tundis. 300-500 000 seal NATO poolt tapetud last, mille kohta esitatud küsimusele omal ajal üks veriseima taustaga USA poliitikutest Madeleine Albright külmalt vastas, et see oli seda väärt hind, et seda maksta. Oleks pidanud Putin samuti Niinistole vastama? Ehkki suurem osa Ukrainas hukkunud lastest on viimase 8 aasta jooksul peaasjalikult Ukraina oma sõdurite poolt tapetud, kes veel tänaseni Donbassi elamukvartaleid pideva kahuri ja raketitule all hoiavad ehkki seal kunagi mingeid sõjalisi rajatisi lähedalgi pole olnud. Oleks pidanud Putin Niinistole ka sellest kõigest rääkima? Ilmselt on ta seda varem juba korduvalt teinud ja teab, et seda veel korrata oleks lihtsalt tühi jutt kurtidele kõrvadele. Seda enam, et vastas ta Niinisto kõnele lihtsalt viisakusest, sest mida tal tegelikult selle NATO värske ja mitte eriti kõrge IQ-ga propagandistiga ikka väga enam rääkida oli, kui sellele nende varasematestki vestlustest midagi eriti kohale polnud jõudnud, et targemaks pidas seni neutraalsest Soomestki võimaliku tulevase tuumasõja otsene sihtmärk teha ja siis veel kogu maailma ees praalida, kui võimas pommivarjend neil juba selleks puhuks Helsinkis valmis on seatud! Lets go - ütleksid selle peale ameeriklased kui neil peaks tekkima vajadus see linn kaardilt pühkida ning ega siin venelastelgi enam ilmselt muud üle ei jääks kui soomlased oma suurest tarkusest kord jälle sõjakirve välja on otsustanud kaevata.
meenutaja
17. mai 2022 19:55
h ttp://en.wikipedia.org/wiki/Deir_Yassin_massacre h ttp://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_and_Shatila_massacre