„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
fotod Tallinna Botaanikaaias avati traditsiooniline säntpooliate näitus (0)
19. mai 2022
Säntpoolia (Saintpaulia) perekonda gesneerialiste (Gesneriaceae) sugukonnas kuulub viimastel andmetel 20 liiki taimi Ida-Aafrikas. Foto: Annika Lepp / Tallinna Botaanikaaed

19. – 22. maini toimub Tallinna Botaanikaaias iga-aastane säntpooliate näitus, mis valmib koostöös erakollektsionääridega. Näha saab enam kui 250 sorti säntpooliaid ja sinilehtreid ning teisi gesneerialisi.

Vaata galeriid (23)

Näituse ajal müüakse säntpooliate haruldasi sorte, juurdunud lehepistikuid, neile sobilikku mulda ja eriväetist. Kohapeal on võimalik saada konsultatsiooni gesneerialiste kasvatamise kohta ning näidatakse õppefilmi gesneerialistest ja nende kasvatamisest kodustes tingimustes. Žürii valib näituse kauneima taime.

Säntpoolia (Saintpaulia) perekonda gesneerialiste (Gesneriaceae) sugukonnas kuulub viimastel andmetel 20 liiki taimi Ida-Aafrikas. Looduslikult kasvavad säntpooliad Tansaanias Usambara mägedes ja Keenia lõunaosa kaljudel ning rannikumetsa sammaldunud kividel. Esimest säntpooliat kirjeldati 1893.a. Säntpoolia sortide rohkus on üllatavalt suur ja mitmekesine. Aretatud on enam kui 2000 sorti. Tuntakse liht- ja täidisõielisi, tähtja õiega, kurruliste ja roheliste kroonlehtedega sorte. Kõige ebatavalisemad on halli või kollase õiega säntpooliad.

Säntpooliaid müüakse maailmas aastas mitu miljonit taime enam kui 25 miljoni USA dollari väärtuses. Taime teaduslik nimetus on antud parun Walter von Saint Paul-Illaire (1860–1910) auks, kes selle taime Tansaanias loodusest avastas. Näitusel tutvustatakse 250 sorti säntpooliaid ja sinilehtreid (Streptocarpus) ning teisi gesneerialisi, nagu kaljuhepik (Petrocosmea), sinningia (Sinningia), sipelgalill (Codonanthe), leitselill (Achimenes), punahuul (Aeschynanthus), vasklehik (Episcia), urnõis (Nematanthus), õnnekann (Chirita) ja teised.
Alates 1. maist on Tallinna Botaanikaaed avatud iga päev kell 10.00-19.00. Palmimaja on avatud kell 11.00-19.00. Botaanikaaia päevapilet suvehooajal on 6 eurot, sooduspilet 3 eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.