„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
USA: surmanuhtluse sisseviimine osutab Lukašenko meeleheitlikkusele (1)
19. mai 2022
USA välisminister Antony Blinken. Foto: Scanpix

Ühendriigid mõistsid kolmapäeval hukka surmanuhtluse sisseviimise Valgevenes, hoiatades, et see on suunatud poliitiliste vastaste vastu ning kujutab endas president Aleksandr Lukašenko meeleheitlikku katset võimu säilitada, vahendab BNS.

USA välisminister Antony Blinken ütles, et Lukašenko allkirjastatud seadus, mis näeb ette surmanuhtlust “terroriaktide” eest, on suunatud demokraatiameelsete aktivistide ja Vene Ukraina invasiooni vastaste vastu.

“Režiim on esitanud poliitiliselt ajendatud “äärmusluse” ja “terrorismi” süüdistusi paljudele oma rohkem kui 1100 poliitvangi seas ning kasutanud selliseid määratlusi veel kümnete tuhandete kinnipidamiseks,” ütles Blinken.

“Selline tegevus on omane autoritaarsele liidrile, kes võimust meeleheitlikult läbi hirmu ja ähvarduste kinni hoiab,” lausus ta.

Vene uudisteagentuurid edastasid kolmapäeval, et Lukašenko on allkirjastanud seaduse, mis näeb ette surmanuhtluse “terroriaktide sooritamise katsete” eest.

Grodna kohtus algasid kolmapäeval kinnised istungid 12 opositsiooniaktivisti üle, keda süüdistatakse terroriaktide ettevalmistamises, ütles Valgevene inimõigusorganisatsioon Vjasna.

“Lukašenko režiim jätkab Valgevene demokraatiameelsete ja sõjavastaste liikumiste represseerimist, sealhulgas läbi vägivalla ja nende hiljutiste muudatuste kriminaalkoodeksile,” ütles Blinken, nõudes poliitvangide tingimusteta vabastamist ja vabade valimiste korraldamist.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tähelepanek
21. mai 2022 10:20
Lääneriikidest kasutatakse surmanuhtlust karistusviisina USA-s (mitte kõikides osariikides) ja Iisraelis, demokraatlikes riikides on see samuti mitmel pool kasutusel (nt Egiptus, India, Sri Lanka, Tai, Singapur, Hiina Vabariik, Jaapan). https://et.wikipedia.org/wiki/Surmanuhtlus

Seotud artiklid