„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Luminor: petturid kasutavad eestlaste investeerimishuvi ära (0)
20. mai 2022
Foto Pixabay

Luminori pettuste tõkestamise spetsialisti Veiko Kiige sõnul on koos eestlaste suurenenud investeerimishuviga asunud tegudele ka investeerimispetturid.

Peamiselt püüavad kelmid panna investoreid tegema investeerimisotsuseid seoses toodetega, mis on väärtusetud või mida pole tegelikult olemas. 

“Huvi investeerimise vastu sai Eestis erakordselt kiire hoo sisse eelmisel aastal. Aktiivsust tõstsid ka esimesed maksete laekumised teise samba pensionifondidest. Uute ja sageli vähemkogenud jaeinvestorite soovi oma raha kasvatama hakata on asunud oma huvides kurjalt ära kasutama ka kelmid,” ütles Kiik pressiteates.

Politsei andmetel langes eelmisel aastal investeerimispettuste ohvriks 315 inimest ning kahjusumma oli kokku 4,8 miljonit eurot. Ohvrite seas on nii eesti- kui venekeelseid inimesi, samuti mehi ja naisi. Investeerimispettuste skeemides kasutatakse eelkõige vene ja inglise keelt. 

Kiige sõnul võib investeerimispettus hõlmata erinevaid varaklasse nagu näiteks aktsiad, optsioonid ja krüptoraha ning petturid kasutavad valeinfot ja väljamõeldud võimalusi, et veenda inimesi oma raha neile kandma. Esimene kontakt toimub ohvriga sageli telefoni teel, ent viimasel ajal on sagenenud ka lähenemine läbi tutvumisäppide, kus pärast päevi kestnud vestlusi pakutakse investeerimisvõimalust. 

“Petturid ei maga ning ainus toimiv meede nende vastu on suurem teadlikkus ohtudest. Kõige otsesem viide pettusele on olukord, kus keegi nõuab kohest tegutsemist või kiiresti teie andmeid. Eriti puudutab see pangaandmete jagamist, aga ka mingi tarkvara laadimist oma seadmesse. Soovimatutesse telefonikõnedesse ja juhuslikult leitud reklaamidesse tuleks alati suhtuda skeptiliselt,” rõhutas Luminori pettuste tõkestamise spetsialist.

Kiik soovitab eriti tähelepanelik olla pakkumiste suhtes, milles lubatakse olematu riskiga ebatavaliselt suurt tootlust või kiiret kasumit. Seejuures reklaamitakse investeerimispettuseid tavaliselt ajakriitilistena, et survestada inimesi kohe tegutsema. Nimelt kipuvad petturid panustama inimese kartusele millestki ilma jääda, et panna nad emotsioonide ajel tegutsema. Võimalusi esitletakse sealjuures personaalsete pakkumistena, millest ei tohi teistele inimestele rääkida.

Luminori pettuste tõkestamise spetsialist toonitab, et kui inimene pole tootes kindel või ei saa sellest täielikult aru, on tungivalt soovitatav investeeringu tegemine peatada seniks, kuni on täiesti kindel, et ettevõte, mille kaudu investeeritakse, on ehtne ning inimene mõistab kõiki riske, mis sellega kaasnevad. Kui inimene on kandnud petturitele raha või kaotanud oma kontolt raha, siis tuleks viivitamatult panga ja politseiga ühendust võtta. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.