„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
EDUARD TOMAN Vene õpilased peavad saama õppida koolis eesti keelt iga päev (2)
20. mai 2022
Scanpix

“Kui lapsed õpivad eesti keelt viis korda nädalas, alles siis me võime oodata neist häid tulemusi,” lausus Tallinna volikogu liige Eduard Toman.

Ettepaneku järgi tuleks muukeelsete koolide 1.-3. klassis tõsta eesti keele tundide arvu praeguselt 2 tunnilt 5 tunnini nädalas.  Möödunud neljapäevasel volikogu istungil tegid sellise ettepaneku linnavalitsusele Keskerakonna fraktsiooni liikmed. Linnavalitsus peaks palve järgi pöörduma selleks Haridus- ja Teadusministeeriumisse, et see muudaks koolide riiklikku õppekava.

Volikogu haridus- ja kultuurikomisjoni liikme Eduard Tomani sõnul jääb muukeelsetes koolides kahest eesti keele tunnist nädalas väheseks, et lapsed keele korralikult selgeks saaksid. «Ühiskonna ootused muukeelsete inimeste riigikeele valdamise osas on ülimalt kõrged ja seetõttu on vaja pakkuda kõigile muukeelsetele lastele eesti keele tundi igal õppepäeval,» ütles ta. «Kui lapsed õpivad eesti keelt viis korda nädalas, alles siis me võime oodata neist häid tulemusi.»

Tasemetöö kinnitas vajadust

Tomani sõnul kinnitavad põhjalikuma eesti keele õppimise vajadust ka hiljuti läbiviidud tasemetöö tulemused. «Neljanda klasside õpilaste seas oli üldiselt kõrgem eesti keelest arusaamine oskus nii kuulates kui lugedes,» märkis ta. «Samas nõrgemateks jäid kõnelemine ja kirjutamine.»

Seetõttu tooks eesti keele tundide arvu suurendamine Tomani kinnitusel kasu just nende oskuste parandamiseks. «Muidugi tuleb riigil ja omavalitsustel ka hoolitseda, et koolides jaguks piisavalt eesti keele õpetajaid,» märkis Toman.

Niisiis seisab keksfraktsiooni ettepanekus ka punkt, mis muudaks pilootprojekti «Professionaalne eesti keele õpetaja» kestvaks programmiks.

Rohkem õpetajaid kõrgkoolidest

Projekt oli mõeldud lasteaedadele ja koolidele, kus rühmas või klassis õpivad muu kodukeelega lapsed. Esimesed lasteaiarühmad liitusid projektiga 2018. aastal ja koolid 2020. aasta sügisel. Eesmärk on tõsta eestikeelsete õpetajate abil eesti keele õppe taset. Otsuse eelnõu esitajate sõnul on oluline, et koostöös linna, riigi ja ülikoolidega tuleks piisavalt eesti keele õpetajaid ka kõrgkoolidest.

Üks ettepaneku autoritest, Lasnamäe Gümnaasiumi ja Lasnamäe Vene Gümnaasiumi koolijuht Andrei Kante ütles, et ühiskonnas räägitakse sageli vene õppekeelega koolide õpilaste ebapiisavast eesti keele oskusest. Samas ei ole aastakümneid suudetud korraldada eesti keele teise keelena tõhusat ja tulemuslikku õpet. «Kolmekümne aasta jooksul on Eesti haridussüsteemis kestnud olukord, kus vene õppekeelega koolide algklassides on eesti keele tunde vaid kaks nädalas iga klassi kohta, mis on selgelt ebapiisav,» ütles Andrei Kante. «Viis tundi nädalas aitaks kaasa, et lastel oleks kergem õppida ka põhikoolis ja gümnaasiumis, kus osa ainetest õpetatakse juba eesti keeles.»

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

nüanss
20. mai 2022 20:10
Keeleoskus võimaldab saada paremaid töökohti.
Minu Arvamus
20. mai 2022 19:15
Vene õpilased peavad saama õppida koolis eesti keelt iga päev . . . * Mitte peavad saama vaid peavad nagu pidime meie õppima koolis iga päev vene keelt. Ja polnud hullu, iga päev oli venekeele tund 45 minutit.