„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Tallinna uus jäätmekava näeb ette muutusi juba järgmisel aastal, biojäätmete liigiti kogumine muutub kohustuslikuks (2)
20. mai 2022
Foto: Tallinna Strateegiakeskus

Tallinna linnavolikogu võttis hiljuti vastu Tallinna jäätmekava perioodiks 2022–2026, mille peamisteks eesmärkideks on laiendada biojäätmete liigiti kogumist, edendada tekstiilijäätmete kogumist ja käitlemist, kujundada jäätmejaamadest ringmajanduskeskused ning edendada korduskasutust. Biojäätmete liigiti kogumine muutub kõigile kinnistutele kohustuslikuks juba tuleval aastal. 

Tallinna abilinnapea Joosep Vimma sõnul on jäätmekava eesmärk olla Eestis suunanäitaja ja eeskuju, liikudes tervikliku ringmajanduse poole ning katsetades uusi lähenemisi. „Olime eesmärke püstitades küll Euroopa Liidu nõuetele vastavalt ambitsioonikad, aga samas realistlikud ja kui suudame kõik jäätmekavaga planeeritu ellu viia, oleme kindlad, et Tallinn saavutab Euroopa Liidu ja seaduse poolt sätestatud sihtarvud ning enamgi veel,“ ütles Vimm.

„Näiteks soovime juba järgmise aasta algusest keelustada avalikel üritustel ühekorranõud ning aprillist rakendada kõigile biojäätmete liigiti kogumise kohustust. Lisaks tarbimise vähendamisele tuleb asjade ära viskamisele alati eelistada korduskasutust või ümbertöötlemist. Selleks soovime avada jäätmejaamades järgemööda ringmajasid, et suunata nende kaudu ringlusesse kogutud kasutuskõlblikud või parandamist vajavad asjad,” lisas Vimm.

Tallinna Linnavolikogu heakskiidu saanud jäätmekava täpsustab arengustrateegia „Tallinn 2035“ säästva jäätmehoolduse eesmärgi tegevusprogrammi ning toob esile valdkonna olulisemad arendused ja investeeringud aastani 2026. Kavandatud tegevused toetavad Tallinna koostatava ringmajanduse teekaardi ja mullu heaks kiidetud linna kliimakava eesmärkide saavutamist. 

Jäätmekavaga plaanitud peamise muudatusena saab järgmise aasta jooksul kõigile kinnistutele kohustuslikuks biojäätmete liigiti kogumine. Kui jäätmeseaduse kohaselt peab kohalik omavalitsus korraldama biojäätmete liigiti kogumise kõigilt kinnistutelt hiljemalt 2023. aasta lõpuks, siis linn soovib seda rakendada juba järgmise aasta aprillist. Kavandatava uue regulatsiooniga säilib eramajadel ja kahe korteriga elamutel võimalus biojäätmeid kompostida nõuetekohaselt kohapeal, kuid kõik ülejäänud peavad hakkama biojäätmeid liigiti koguma mahutisse ja andma need üle jäätmevedajale. 

Tekstiilijäätmete liigiti kogumine Tallinnas jäätmejaamade kaudu juba toimib, kuid perioodil 2022–2026 on eesmärk leida väljundeid liigiti kokku kogutud tekstiilijäätmete käitlemiseks. Praegu selline võimekus nii Eestis kui lähiriikides puudub, mistõttu saab see olema suur väljakutse kogu riigile.   

Uuel jäätmekava perioodil soovitakse jäätmejaamadest kujundada ringmajanduskeskused, kuhu lisaks jäätmete üleandmise võimalustele luuakse lisafunktsioone ringmajanduse edendamiseks, näiteks korduskasutusruumid, parandus- ja õmblustöökojad. Korduskasutusruumide näol luuakse inimestele võimalus suunata oma vanu ja korralikke asju, mida enam ei soovita, uuele ringile. Parandus- ja remonditöökodadega luuakse inimestele võimalus oma asju parandada, luues neile selleks sobivad võimalused ja andes vajalikud vahendeid.

Tallinna jäätmekava aastateks 2022–2026 on kättesaadav Riigi Teatajas riigiteataja.ee/akt/417052022007

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Küsija
20. mai 2022 09:53
Enne kui midagi inimestele kohustuslikuks teha võiks alustada asjade lahti seletamisest. Hetkel jääb küll natuke arusaamatuks, mida on mõeldud selle "biojäätmete liigiti kogumisega". Et siis kartulikoored ühte, kapsajuured teise ja pöhklikoored kolmandasse ämbrisse? Ilmselt on siis vaja kokku soetada sadakond ämbrit, mis eramus ei olekski ehk nii suur probleem aga kuhu paigutada kõik need ämbrid kitsukeses linnakorteris? Või on mõelnud seadusandja siiski midagi muud, kuid mida siis oleks hea kõigil teistelgi teada. Nii, et jään ootama millal sellestki räägitakse ja mida varem seda parem, et jõuaks õigeaegselt kõik need ämbrid ära varuda kui neid tõesti vaja peaks olema ja siin tegu tõesti lihtsalt mingi järjekordse infoämbriga pole!
Rein Kalle
28. juuni 2022 18:38
Biojäätmekonteinerisse sobib kartulikoor, kapsajuur kui pähklikoor. Eesmärk on need muudest jäätmeliikidest eraldi koguda, nii et piisab ühest kastist.