"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinnas algas vanemate teavitamine lastele määratud koolidest (0)
20. mai 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Tallinna Haridusamet alustas lapsevanemate teavitamist elukohajärgse kooli määramisest lastele, kes astuvad esimesse klassi 1. septembril 2022. Vastuvõetud koolikohta saab kinnitada 10. juunini.

eKooli kaudu taotluse saatnud vanemad saavad teate lapsele määratud koolist eKooli kaudu ja sealsamas saab lapse koolituleku ka kinnitada. Pabertaotluse esitanud vanematele saadetakse teade lapse rahvastikuregistrijärgse elukoha aadressile. Kui lapsevanem ei ole eKooli kasutaja, tuleb tal koolikoha kinnitamiseks võtta ühendust lapsele määratud kooliga.

Kõikidele Tallinna lastele on kindlustatud õppekoht ühes elukohajärgses munitsipaalkoolis, kuid abilinnapea Vadim Belobrovtsev paneb lapsevanematele siiski südamele, et koolikoha vastuvõtmine tuleb kindlasti kinnitada. „See on väga oluline, sest tähtajaks vastu võtmata kohad muutuvad vabaks ning need täidetakse kooli vastuvõtukordade alusel. Koolikoha kinnitamine tagab, et laps saab minna sellesse kooli, millest perele on teada antud,“ rääkis Belobrovtsev. „Kui aga määratud kool lapsele ei sobi, on vanematel õigus valida mõni teine kool, kus on vabu kohti. Sel juhul tuleb kohataotlus esitada otse soovitud koolile.“

Elukohajärgsete kooli määramise aluseks on põhikooli- ja gümnaasiumiseadus, mille kohaselt arvestatakse kooli määramisel esmajärjekorras lapse rahvastikuregistrijärgse elukoha lähedust koolile ning õdede-vendade õppimist samas koolis. Võimalusel arvestatakse ka vanemate soove.

Haridusamet määrab koolikoha kõigile koolikohustuslikus eas lastele ka siis, kui taotlust ei ole esitatud, sel juhul on aluseks elukohaandmed. Teade määratud koolist saadetakse postiga lapse elukoha aadressile. Koolikohustuslikus eas on lapsed, kes saavad 7-aastaseks enne 1. oktoobrit.

Rahvastikuregistri andmetel (märtsi seisuga) on Tallinnas 4602 koolikohustuslikku ikka jõudvat last. Lapsevanemad esitasid lapsele kooli määramiseks kokku 3445 taotlust, neist 3405 eKooli kaudu ning 40 paberil. Koolikoht Tallinna munitsipaalkooli määrati 4056 lapsele, sh 475 õpilast, kes asuvad õppima ülelinnalise komplekteerimisega koolides või klassides. Kuueaastasena läheb tänavu kooli 344 last. Välismaal alustab septembrist kooliteed 119 last, mis on 95 võrra suurem kui eelmisel aastal.

Rohkem infot leiab Tallinna Haridusameti kodulehelt: tallinn.ee/est/haridus/Esimesse-klassi-astumine

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.