„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
statistika Tööaeg on muutunud paindlikumaks ja tööga rahulolu on kasvanud (0)
20. mai 2022
Foto: Pixabay

Statistikaameti tööelu-uuringu andmetel on Eesti inimeste tööaeg muutunud oluliselt paindlikumaks. Kui 2009. aastal sai 63,3% töötajatest oma tööaega teatud piires või täies ulatuses valida, siis 2021. aastal saab seda teha 77,2% töötajatest.

Statistikaameti juhtivanalüütik Katriin Põlluääre sõnul on tööaeg muutunud paindlikumaks eelkõige suurettevõtetes, kus on 250 ja enam töötajat. „Kui 2009. aastal said tööaega valida umbes pooled ja 2015. aastal ligi kaks kolmandikku töötajatest, siis eelmisel aastal sai tööaja osas kaasa rääkida lausa 85,9% suurettevõtete töötajatest,“ ütles Põlluäär.

Tööga rahulolu on aastate jooksul veidi kasvanud. Kui 2009. ja 2015. aastal polnud oma tööga rahul 5–6% töötajatest, siis 2021. aastal on rahulolematus kahanenud 4% peale. „Kõige vähem on oma tööga rahul teenindus- ja müügitöötajad, pigem rahul või väga rahul on enamasti juhid ja tippspetsialistid,“ lisas Põlluäär.

Suurenenud on ka töötajate rahulolu ettevõtte tegevuses kaasa rääkimise võimalusega. „Kui 2009. ja 2015. aastal oli sellega väga rahul vastavalt 12% ja 14% töötajatest, siis eelmisel aastal oli tööl kaasarääkimise võimalusega väga rahul juba iga viies töötaja,“ sõnas Põlluäär.

Tööelu-uuringu andmeid kogub ja analüüsib statistikaamet sotsiaalministeeriumi tellimusel. Uuringu eesmärk on pakkuda ülevaadet töö- ja tööajakorralduse, töötervishoiu, töö tasustamise, töötajate arendamise, kaasamise ja kollektiivse töösuhte kohta Eestis. Andmeid kasutatakse tööpoliitika analüüsiks: kuidas hindavad tööelu olukorda nii töötajad kui ka tööandjad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.