„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Laenuintressid on rekordmadalal, kuid vajaksime siiski eluasemepoliitikat (0)
23. mai 2022
Foto Pixabay

Eesti Pank teatas, et eluasemelaenude intressimäär esimeses kvartalis oli 1,93%, mis on 0,17 protsendipunkti madalam kui mullu samal ajal. Ühtlasi on tegemist siiani kõige madalamal tasemel intressiga selles osas üldse.

Näiteks tänavu veebruaris oli see number 1,97% ehk 0,25 protsendipunkti madalam kui eelmise aasta veebruaris. Ja veel poolteist aastat tagasi oli protsendiks umbes 2,3. Samas oli Eestis kodulaenude intress tänavu ikkagi 0,4 protsendipunkti kõrgem kui euroalal keskmiselt. Ja ta on üldiselt pidevalt keskmisest kõrgem, sest konkurents pangandusturul on meil väiksem. Lisaks teenivad inimesed meil vähem ja panga riskid on seega suuremad.

Teisalt ei maksaks kodulaenu võtjatel end madalast intressist uinutada lasta. Ehkki pankade jaoks on see üks argument enda reklaamimisel. Tuleb arvestada, et aastakümneteks, nagu laen võetakse, ei jää see kohe kindlasti nii madalaks. Leidub ka riike, kus on olnud võimalik nautida nullintressiga laene, nagu näiteks Taanis.

Seal on teatavasti käibel oma raha ehk kroon ja see võimaldab taolist mänguruumi. Muidugi on Taani pankadel meist usaldusväärsem reiting, mis teeb nende klientidele omakorda tingimused soodsamaks. Mõistagi ei oma taolised laenuintressi langused aga suuremas plaanis erilist tähendust – välja arvatud väike kulude kokkuhoid.

Kel kodu vaja, püüab laenata igal juhul, ka kõrgema intressiga. Ja noortele peredele ei muuda intressilangus kodu hankimist lihtsamaks. Selleks oleks vaja laiemat eluasemepoliitikat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.