„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
GoHotels OÜ tegevjuht Alver Pupart: Peterburi ja Moskva külastused jäetakse turistidele ära, Euroopa riikide vahel läheb nende pärast võidujooksuks (0)
24. mai 2022
Foto Albert Truuväärt

„Kuna turistide jaoks on Venemaale reisimine suletud, siis peaks Eesti riik hakkama panustama, et nii sellel kui ka järgmisel aastal tuleksid need turistid Tallinnasse,“ ütles GoHotels tegevjuht Alver Pupart. „Ma arvan, et see on väljakutse kogu turismisektorile ja Euroopale.“

Tallinna vanalinna on turistid hakanud tagasi tulema. Inimesi on liikumas nii Raekoja platsil kui mujal vanalinnas: kes on siia töö pärast sõitnud, kes puhkama tulnud, kes lihtsalt silmaringi avardama.

Statistikaameti andmetel peatus märtsikuus Eesti majutusettevõtetes ligi 77 000 välis- ja 116 000 siseturisti. Aasta varem märtsis oli välisturiste vaid 8700. Siseturistidest märkis 68% oma reisi eesmärgiks puhkuse ja 23% töö. Ööpäev majutuses maksis keskmiselt 37 eurot inimese kohta, mis oli 2021. aasta märtsikuu hinnast 11 euro ja 2019. aasta hinnast ühe euro võrra kallim.

GoHotels tegevjuhi Alver Puparti sõnul oli koroonaepideemia ajal hotell Shnelli külastatavuse kadu ligi 65 protsenti. „Hakkasime konkurentsi pakkuma rendikorterite turule,“ rääkis ta. „Üürisime oma hotellitube kuude kaupa välja, see osutus väga populaarseks. Mingil hetkel oli meil ligi kolmandik hotellist ainult pikaajalisi kliente täis. Oli isegi inimesi, kes ööbisid siin peaaegu kaks aastat.“

Kuna linlased koroona epideemia ajal reisida ei saanud, külastasid nad kohalikke hotelle. „Viimased paar aastat on kohalikud kohalikku teenust armastama hakanud,“ rääkis Pupart. „Õnneks on hotell Shnelli inimeste hulgas tuntud ja tunnustatud ning meie külastajate arv stabiliseerus.“

Hotellijuhi sõnul külastasid hotelli kriisi ajal ka ärituristid. „Inimesed pidid töö pärast kaks-kolm korda nädalas Tallinnas olema ja neil oli ööbimiskohta vaja, siis oli juba mõistlikum võtta meilt kuu aja rentimise teenus“ meenutas Pupart. „Meil oli kindel plaan, et hotelli uksi me ei sulge ja inimesi koondama ei hakka. Just hotellitubade välja üürimine aitas püsikulusid katta.

Suurem nõudlus tähendab kõrgemat hinda

Tänasel päeval on Puparti sõnul nõudlus taas järgi jõudnud. „Endiselt pakume pikaajalist üürimise võimalust, aga mitte enam Covid-19 kriisiaegse hinnaga,“ lisas ta. „Nõudlus on nii palju järgi tulnud, et meil ei ole mõtet nii-öelda naljahinnaga tube välja rentida.“

Hotellitoa hinnad sõltuvad vastavalt nõudlusest. „Hotellides kõiguvad hinnad nagu piltlikult öeldes lennuki istekohad,“ rääkis Pupart. „Kui nõudlus on, siis ka hinnad tõusevad. Shnelli hotellis algavad hinnad alates 60-65 eurost öö kohta ja see võib tõusta ligi 120 euroni.“

Pupart ütles, et eesmärk ei ole hotelli kunagi 100 protsenti täis müüja. „Võib ju tuba müüa viie euroga, kui eesmärk on 100 protsenti hotell täis saada, aga see ei tohiks olla eesmärk,“ selgitas ta. „Kui hotelli on tulemas suur konverentsiüritus, mida praegu on ka toimunud, siis see lööb täituvuse jälle ülesse ja sellega koos lähevad ka hinnad lakke.“

Hotellid on turistide arvates pooltühjad

Möödunud nädalal toimus Tallinnas Baltikumi olulisim tehnoloogia- ja iduettevõtluskonverents Latitude59, mis tõi Tallinnasse ka hulgaliselt välisturiste. „On näha, et nii ärituriste kui ka tavaturiste on Tallinnasse tagasi tulemas,“ märkis Pupart. „Shnelli hotellis on liikunud Soome turiste ja näha on olnud ka gruppe Lõuna-Euroopast. Kui kõik läheb hästi, siis on isegi paljutõotav suvi meid ees ootamas.“

Puparti sõnul ei planeeri turistid enam oma reise ette. „Turistidel on koroonaajast sisse juurdunud arusaam, et hotellid on pooltühjad,“ lausus ta. „Kui neil tekib viimase hetke reisimise soov usuvad, et kindlasti mõne hotellitoa leiab.“

Algav suvi on Puparti sõnul just kohalikel hea võimalus turistina Tallinna avastada. „Varasematel nii-öelda headel aegadel olid suved välisturistide pärusmaaks,“ meenutas ta. „Hotellid olid erinevaid gruppe täis ja kohalikud ei pääsenudki löögile. Nüüd, kus nii suurt tungi otseselt ei ole, saavad kohalikud oma linna avastada ja hotelle külastada.“

Hotellide tase on Tallinnas üks parimaid. „Covid-19 pani mitmed hotellid uuendusi tegema,“ sõnas Pupart. „Meie renoveerisime oma hotelli ja saime mõned nädalad tagasi remondi valmis. Kindlasti külastaja, kes Tallinna linna avastama tuleb, saab siit väga kvaliteetset majutusteenust.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.