„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Seksiostuvastane kampaania soovitab: mõtle õige peaga! 50% prostitutsiooni kaasatud naistest kannatavad depressiooni all (1)
25. mai 2022

Täna algas sotsiaalkampaania “Mõtle õige peaga”, mille eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust seksiäri negatiivsetest mõjudest ning vähendada seksi ostmist Eestis. Kampaania on suunatud eelkõige noortele, keda võidakse mõjutada seksi ostmise suunas, aga informeerib ühiskonda ka laiemalt. Kampaania taga on valdkonna eksperdid ning toetutakse TAI teaduslikele valdkonna uuringutele.

“Meie eesmärk on pöörata tähelepanu seksi ostmisega kaasnevatele probleemidele, eelkõige prostitutsiooni kaasatute suhtes,” selgitab inimkaubanduse ekspert ja MTÜ Eluliin juhatuse liige Eda Mölder. “Me soovime inimestele teadvustada, mis selle äriga kaasnevad: inimkaubandus, väärkohtlemine, vägivald. Paljud seksiostu kaasatud kannatavad näiteks tugeva depressiooni all või ei näe endal sellele alternatiivi.”

Kampaania põhisõnumit “Mõtle õige peaga” ja alasõnumit “Seksiost on vägivald” kinnitavad erinevad faktid Tervise Arengu Iinstituudi (TAI) uuringutest, mis põhjendavad, kuidas kellegi keha ostmine selleks sunnitud inimesele mõjub ning kuidas päriselt on tegemist vägivallaga.

“Inimkaubandusohvrilt ja alaeliselt isikult ei tohi Eestis seksi osta, see on kriminaalkorras karistatav. Prostitutsiooni vahendamine ja prostitutsioonile kallutamine on ka karistatav karistusseadustikus,” rõhutab Mölder. “Kuid arvamus, et seksiost on vaid tehing, mis ei oma edasist hävitavat mõju nii ohvritele kui ka ühiskonnale, on sügavalt naiivne.”

Mölder toob välja TAI uuringud, mis näitavad, et 50% prostitutsiooni kaasatud naistest kannatavad depressiooni all, 50% prostitutsiooni kaasatud naistest kannatavad depressiooni all, kolmandikul on ärevushäired ja 30% prostitutsiooni kaasatud naistest on kogenud seksuaalset alandust. “Meie sõnum on lihtne: mõtle õige peaga, sest õige peaga mõeldes mõistad sa oma tegude tagajärgi ning mõistad, et seksiost on vägivald,“ ütleb Mölder, kellel on pikk kogemus terapeudi ja nõustajana Eluliini kriisikeskuses, kus ta igapäevaselt tegutsedes näeb, mida seksiostmine ohvritele teha võib.

Kampaania jaoks on loodud uhiuus Eluliini podcasti-sari: “Mõtle õige peaga!”, kus avatakse teemat erinevatest vaatenurkadest. Räägitakse inimkaubandusest, seksiostu tumedatest külgedest ning pakutakse ka lahendusi. Uus osa on eetris igal teisipäeva hommikul. Podcasti saab kuulata Spotifyst ja teistest podcasti-rakendustest või leheküljelt anchor.fm/motlepeaga.

Kampaania veebilehel motlepeaga.ee ja Facebooki lehel www.facebook.com/motleoigepeaga leiab TAI uuringutele toetuvaid prostitutsiooniga seotud fakte ning kummutatakse müüte, mis ühiskonna hoiakuid tihtilugu vales suunas kujundavad. Kampaanialehelt leiavad vajaliku informatsiooni ka abi otsijad.

Kampaaniat toetab Norway Grants ning korraldavad ENUT, Eluliin ja Havas.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

elmar
31. mai 2022 14:37
Keelamise ja halvustamise asemel tuleks asi seadusega ära reguleerida, et töötajatel oleks mingi kindlustunne ja võimalus kasvõi töövaidluskomisjoni pöörduda, lisaks tuleks maksuraha riigile. Keelamine ja ostu/müümise kriminaliseerimine ei kaota valdkonda ära vaid surub selle veel sügamale pimedusse ja teenuse pakkujad võimalikust abist kaugemale.