„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
fotod Esimesed kaks Eesti restorani said Michelini tärniga tunnustatud (0)
26. mai 2022
Foto Mats Õun

Michelin Guide Estonia esimene väljaanne esitleb 31 restorani, mille hulgas on kaks söögikohta, mis said esimestena Eestis ühe Michelini tärni, lisaks viis restorani saavad Bib Gourmandi auhinna ja kaht restorani on tunnustatud Michelini rohelise tärniga nende pühendumuse eest jätkusuutlikule gastronoomiale.

Vaata galeriid (46)

„Eesti on üks neist riikidest, mida meie inspektorid on juba mitu aastat suure huviga põhjalikult uurinud. Pärast mitut kuud mööda riiki Tallinnast Tartuni ja Mäekülast Kloogarannani reisimist leidsid nad eest elava kulinaariaskeene, mis on täis kvaliteetseid asutusi ja mitmekesiseid kööke. Tõstes esile andekaid kokkasid ja professionaale, kes esitavad nii klassikalist Eesti kui ka rahvusvahelist repertuaari, on esimene restoranivalik suurepärane kutse põneva gastronoomilise sihtkoha avastamiseks,“ ütles Michelin Guide´si rahvusvaheline direktor Gwendal Poullennec.

Nagu ka kõigi teiste restoranivalikute puhul, töötasid Michelin Guide‘i inspektorid Guide‘i ajaloolise ja rahvusvahelise metoodika alusel Eesti esimese valiku koostamisel kollegiaalselt. Meeskond hindas restoranide kulinaarset maastikku iseseisvalt ja anonüümselt viie kriteeriumi alusel, milleks on koostisosade kvaliteet; kulinaarsete tehnikate valdamine; maitsete harmoonia; peakoka isiksus, väljendatuna tema roogades ning järjepidevus menüüs ja ajas.

Kaks restorani said oma silmapaistva köögi eest maineka Michelini tärni. Üks neist on NOA Chef‘s Hall Tallinnas – restoran NOA-ga samas silmatorkavalt moodsas hoones asub stiilne NOA Chef‘s Hall. Seal on külalised oodatud alustama oma õhtut aperitiiviga, mida serveeritakse romantilises salongis, kust avaneb suurepärane vaade Tallinna lahele ja Soome lahele.

Restorani südameks on avatud köök, kus kasutatakse efektselt lahtist tuld. Esikohale on asetatud luksuslikud koostisosad, mida hangitakse kõikjalt maailmast, olenevalt sellest, mis on parim, olgu selleks siis Norrast pärit kammkarbid või Kanadast pärit homaar, kuid oma osa mängib ka kohapeal toodetud ja konserveeritud saadus. Loominguline seitsmekäiguline menüü, mille on loonud kokad Roman Sidorov ja Tõnis Siigur, hoiab kliendid algusest lõpuni endaga, pakkudes keerukaid ja väga originaalseid roogasid, mis on tulvil üksteist täiendavaid maitseid ja tekstuurikihte. Serveerimisega kaasneb ka etendusemoment, kus kokad toovad lauale toidud ja kirjeldavad neid üksikasjalikult.

Toiduvalmistamine on ühendatud mõistlike hindadega

Teine Michelini tärni saanud restoran on 180° by Matthias Diether Tallinnas – linnasüdamest mõni kilomeetrit väljas sadamaarenduses asuv stiilne restoran on saanud nime selle U-kujulisest avatud köögist avaneva 180 kraadise vaate järgi.

Pärast jooke ja suupisteid restorani futuristlikus baaris saavad külastajad valida neljakäigulise degusteerimismenüü „180 degrees maitsed“ või kuuekäigulise degusteerimismenüü „Matthiase inspiratsioon“ vahel. Ambitsioonikad ja efektsed toidud on kogenud Saksa peakoka Matthias Dietheri tunnusjoon ning tema moodne looming näitab nii maitse- kui ka tekstuurikontraste ning pöörab suurt tähelepanu detailidele. Teenindus on soe ja kaasahaarav ning aitab luua pingevaba õhkkonna.

Viti restorani tunnustati Bib Gourmand auhinnaga. Bib Gourmand on gurmaanide seas eriti populaarne auhind, mis tähistab Michelin Guide’i valikutes restorane, kus hea toiduvalmistamine on ühendatud mõistlike hindadega. Välja on valitud viis suurepärast hinna ja kvaliteedi suhet pakkuvat restorani.

Üks neist on NOA Tallinnas – selles suurepärast linna- ja merevaadet pakkuvas restoranis on kesksel kohal erakordselt värske kala. Hubane tuba on sisustatud naturaalsete materjalidega ning täispikkuses akendest tulvab sisse valgust. Hooajalised kaasaegsed menüüd pakuvad laia valikut.

Härg Tallinnas on rahvarohke, elav ja kogu päeva avatud brasserii kiviseinte, katmata torude ja silmatorkavate vasest lühtritega. Hea hinnaga moodsad toidud on keskendunud söegrillile, kusjuures kesksel kohal on steigid; lihaveise marmorsteik „Söesteik“ valmib otse sütel. Populaarseks kohaks on sisehoov.

Tunnustuse pälvis ka Fellin Viljandis. Vanalinna servas asuvas punastest tellistest majas asuvast café-cum-bistros ootab teid soe vastuvõtt. Plaaditud baar, erinevad kunstiteosed ja rahulik õhkkond loovad teatud boheemlasliku õhkkonna. Hoolikalt valmistatud traditsioonilised Euroopa toidud pakatavad värskusest ja maitsest.

Keskkonnasõbralik gastronoomia

Lore Bistroo Tallinnas asub suures laohoones, kust avaneb vaade Port Noblessneri sadamale. Terasest talad, tõsteseadmed ja betoonsambad pakuvad tausta ning avatud köök lisab särinat. Kindlad toidud on mõeldud jagamiseks ja on inspireeritud omanike reisidest.

Tallinna restorani Mantel ja Korsten puitvoodriga maja näeb välja nagu postkaardipilt. Heledate ja julgete lahendustega sisustatud ruumis on kesksel kohal roheliste plaatidega kamin ja kamin. Vahemeremaadest inspireeritud roogadega kaasnevad hästi valitud orgaanilised ja biodünaamikale kalduvad veinid.

Michelini rohelise tärni pälvisid kaks jätkusuutliku gastronoomiakäsitluse esirinnas olevat restorani: Põhjaka mõis Mäekülas ja Fotografiska Tallinnas. Need restoranid on nii gurmaanidele kui ka restoranipidajatele tõeline inspiratsiooniallikas, olgu selleks siis paikkondlik lähenemine, jõupingutused restorani ökoloogilise jalajälje vähendamisel, toidujäätmete taaskasutamine, köögiviljade ja ürtide ise kasvatamine või keskkonnasõbralikuma gastronoomia alane külaliste koolitamine.

Tallinna gastronoomiamaastiku talendid

Michelin Guide on välja andnud ka kolm eriauhinda andekatele professionaalidele, et tõsta esile oskuste ja annete mitmekesisust, mis aitavad kaasa suurepärastele söögielamustele.

Michelini noore koka preemia läheb Bib Gourmand restorani Lore Bistroo peakokaale Janno Lepikule. Tõeline talent Tallinna gastronoomiamaastikul tõusis esmalt esile restoranis Leib, praegu restoran Lee, enne kui avas Lore Bistroo. Janno Lepik keskendub kohalikele tootjatele, valmistades klassikalisi retsepte ja maitseid Eesti kulinaarsest repertuaarist.

Michelini inspektoritele avaldasid muljet Michelini tärniga pärjatud NOA Chef‘s Halli tähelepaneliku ja kirgliku sommeljee Robert Põldi oskused ja professionaalsed omadused. Toidu ja veini kooslused olid nutikalt kujundatud ning selle suurepärase professionaali sõbralikkus, huumorimeel ja lihtsus aitavad külalistel end vabalt tunda. Robert Põld pälvis Michelini sommeljee auhinna.

Michelini teenusauhind läheb Kloogarannas Lahepere Villa restorani meeskonnale, mille juhiks on sõbralik omanik Helen Vihtol. Ranna lähedal metsas tehakse kõik selleks, et pakkuda külalistele erakordset mugavust ja külalislahkust. Esimese asjana hakkab silma aias fliisiga kaetud toolide kõrval praksuv tuli. Abikaasa ehitatud terrassilt tervitab Helen Vihtol lahkelt iga külalist, tütar aitab teenindada, poeg nõusid pesta ning abikaasa hoiab korras restorani välimuse ja praksuva tule. Kaasatud on ka peakokk Silver Get, kes selgitab kirglikult iga rooga menüüs, mis muutub iga kahe nädala tagant. Kõik külalised lahkuvad väikese kingitusega: järgmiseks hommikusöögiks omatehtud granola, et kogemust veelgi pikendada.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.