„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Kontserdiseeria „Tallinn feat. Reval - Raekoda 700“ kava kannab pealkirja Michel Sittowi radadel (0)
27. mai 2022

Eesti väärikaim hoone, Tallinna raekoda, tähistab oma esmamainimise 700. aastapäeva. Kontserdiseeria „Tallinn feat. Reval – Raekoda 700“ järgmine kava kannab pealkirja Michel Sittowi radadel.

Kontsert toimub 27. mail kell 18 Tallinna Raekojas.

Kontserdi teejuhiks on Gamut Consort, kus Reet Sukk, Taavi-Mats Utt ja Andres Siitan on endale külla kutsunud Saksamaa selle ajastu eksperdi, plokkflöödivirtuoosi Lara Morrise.

Kontserdil kõlab rikkalik kollektsioon 16. sajandi plokkflöötide koopiatest, mis on tehtud just Viini ja Brüsseli muuseumides asuvate Bassano meistrimärki kandvate pillide järgi.

On raske ette kujutada, et kuulsa kunstniku reisid kulgesid vaikuses. Mis helid võisid teda aga ümbritseda? Kuulajatel avaneb võimalus teha kaasa reis inglise õukonda, kus Sittow maalis Henry VIII õde Mary Tudorit. Muuhulgas oli kuningas ka kirglik plokkflöödimängija ja kontserdil kõlavad ka mõned Henry VIII teosed. Tema oli ka see, kes kutsus oma teenistusse itaalia parimatest plokkflöödimängijatest ja pillimeistritest koosneva kuulsa Bassanode perekonna.

Järgmine peatus on seotud Austria Margaretaga. Sittow oli Philipp Ilusa teenistuses ja võimalik, et kohtas ka viimase õde, Austria Margaretat. See oli paik, kus kaunite kunstide seas oli muusika just eriti hinnas. Säilinud Margareta noodivihikud lubaksid koostada õige mitmeid kontserdikavasid, kuid meile mahub nendest aaretest ehk mõniteist minutit…

Sittowi ilmselt kõige “eksootilisem” peatuspaik on Hispaania. Kastiilia kuninganna Isabel I õukonnas kõlas muusika, mis Revalisse vaevalt jõudis. Nüüd see lõpuks juhtub. Laskem end siis inspireerida samadest viisidest, mis ümbrisesid meie parimat renessansskunstnikku – Michel Sittowit!

https://fienta.com/et/s/tallinn-feat-reval-raekoda

http://raekoda.tallinn.ee/sundmused/michel-sittowi-radadel-muusika-16-sajandi-alguse-euroopa-oukondadest-e339

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.