"Eesti meedia on olnud alati veidi paremale poole kallutatud, sotsiaalmeedia uhuu-gruppe ei tasu uskuda."

Indrek Ibrus, meediaprofessor
ÜLLE MADISE: Seadused peavad olema selges keeles ja kõigile mõistetavad (17)
29. mai 2022
Õiguskantsler Ülle Madise

“Vaja on kaitsta laste õigust käia turvaliselt, kiusamist kartmata koolis ning saada tuge ja õpetust,” lausus õiguskantsler Ülle Madise. “Kaitsta on vaja ka rahulikku kodust elu, sh võimalust õues teiste perede lastega mängida, ilma interneti vahenduseta suhelda.”

Madise tahaks, et tulevikus oleksid seadused selges, mõistetavas eesti keeles. “Igaüks peaks saama aru, millised õigused ja kohustused tal on,” märkis ta. “Veidrad on minu meelest paljud praegu kehtivad seadused, sest neist pole võimalik aru saada, kes ja mida tegema peab või vastupidi, teha ei tohi. Paljude seaduste keelekasutus on suisa naljakas, kasutada saaks ja tuleks selgeid, nüansitäpseid eestikeelseid sõnu.”

Madise sõnul tõusevad üha enam esile eakate, puuetega inimeste, raskustes perede õigused abile ja hoolekandele. “Vaja on kaitsta laste õigust käia turvaliselt, kiusamist kartmata koolis ning saada vajalikku tuge ja õpetust,” märkis ta. “Kaitsta on vaja ka rahulikku kodust elu, sh võimalust õues teiste perede lastega mängida, suhelda ilma interneti vahenduseta. Samuti laste õigust suhelda ka vanemate lahutuse järel mõlema vanemaga. Lisaks on kaitsta vaja õigust puhtale, ligipääsetavale ja tervislikule elukeskkonnale ja avalikule ruumile.”

Konverentsil kavatseb Madise selgitada, miks on vaja vältida inimeste propaganda ja hirmutamisega kontrollimist. “Selle tulemusel tekib vaikimise nõiaring: olukord, kus ka ametnikud ja teadlased ei julge enam oma ametieetikast lähtudes tõde kaitsta,” lausus ta.

Madise sõnul tuleb Eestile kasuks, kui oskame rahumeeles eriarvamusele jääda. “Kui vaidleme, siis ikka seisukohtade üle, kedagi ei tohiks isiklikult rünnata ta seisukohtade eest,” märkis Madise.
Ühiskonna liikmed võivad kantsleri hinnangul sotsiaalmeedia, eelarvamuste, propaganda ja hirmutamise toel kapselduda kriitilise analüüsivõime ja vaba mõtteta rühmadesse. “Need lämmatavad igasuguse sisemise arutelu ja ründavad kõiki, kes esindavaid teisi vaateid, ja nii satub Eesti suurde ohtu,” lausus ta.

Kommentaarid (17)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Nira Shalom
28. nov. 2022 11:38
Tere, mina olen NIRA SHALOM, olen siin, et levitada seda head uudist kogu maailmale selle kohta, kuidas ma oma endise armastuse tagasi sain. Olin hulluks minemas, kui mu armastus mind eelmisel kuul teise tüdruku pärast maha jättis, aga kui ma kohtan sõpra, kes tutvustab mulle suurt sõnumitooja Baba Wale da Wisemani, rääkisin oma probleemist Baba Wale'ile, kuidas mu endine armastus mind maha jättis ja ka kuidas mul oli vaja saada tööd väga suures ettevõttes. Ta ütles mulle ainult, et olen jõudnud õigesse kohta, kus ma saan oma südamesoovi ilma kõrvalmõjudeta. Ta ütles mulle, mida ma pean tegema, pärast seda, kui see oli tehtud, järgmise 2 päeva jooksul helistas mulle minu arm telefoni teel ja andis vabandust, et elas mind enne ja ka järgmise nädala jooksul pärast seda, kui mu armastus mulle helistas. Andestust paludes kutsuti mind vestlusele minu soovitud ettevõttes, kui mul oli vaja töötada juhendajana. Olen nii õnnelik ja rabatud, et pean seda kogu maailmale rääkima, kuidas Baba Wale aitab mul täita oma südamesoovi. Baba Wale on igasuguste loitsude ja hea maagia spetsialist. Kui vajate abi, võtke ühendust Baba Wale'iga järgmisel e-posti aadressil: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +12544131991 Tänan mind hiljem
eriliiki isikuandmed
4. nov. 2022 21:59
h ttps://www.aki.ee/et/eraelu-kaitse/isikuandmed-ja-tootlemine/isikuandmete-liigitus Saates loeti ette dokumente, mille kohta kohus on otsustanud, et need ei kuulu avalikustamisele. h ttps://objektiiv.ee/kuku-raadio-peatas-saate-muuli-ja-aavik-mihkelsoni-skandaali-kajastuse-tottu/
kelle huvides
23. okt. 2022 15:06
https://majandus.postimees.ee/7632223/hoiustajaid-kaitsma-pidav-seadus-pisteti-salaja-sahtlisse-tagasi
versus
18. okt. 2022 20:47
https://www.delfi.ee/artikkel/120084876/uuring-tasakaal-andmekaitse-ja-avaliku-teabe-vahel-on-paigast-ara-see-viib-igaks-juhuks-salastamiseni
kaupmees
10. okt. 2022 19:05
https://digipro.geenius.ee/blogi/tulevikutehnoloogiate-blogi/andmekaitse-paneb-e-kaubanduse-otsima-turvalisemaid-isikutuvastamise-viise/
krae
8. okt. 2022 11:47
Korruptsioon erasektoris on jäänud ja ähvardab jäädagi tähelepanuta. https://epl.delfi.ee/artikkel/120073178/valgekraede-kuritegevuse-ohvrina-tunned-end-ara-arstijarjekorra-lopus
keiss
25. sept. 2022 10:43
Tööandjal puudub õiguslik alus nõuda vaktsineerimist. Riskianalüüs sätestas vaktsineerimise kohustuse, kuigi seaduslik oleks olnud luua soovijatele võimalus end vaktsineerida. Seega saanuks kostja üksnes võimaldada töötajate vaktsineerimist, mitte seda nõuda. Kuivõrd vaktsineerimise eesmärk on üksnes töötaja enda tervise kaitse, peab olema tagatud töötaja õigus tervise kaitsele (PS § 28), PS §-s 16 sätestatud õigus elule ja PS §-st 26 tulenev eraelu puutumatus (nt kehaline ja vaimne puutumatus). Eelviidatud õigused peavad olema tagatud ka selliselt, et isikul oleks võimalik end vabalt töölepingulises suhtes teostada (PS § 19). Seega isikul peab ka töölepingulises suhtes olema õigus oma terviseküsimustes vabalt otsuseid langetada, muuhulgas otsustada, kas ta soovib oma tervist kaitsta tööandja poolt pakutaval ja soodustatud viisil. Tähelepanuväärne on ka asjaolu, et Tööinspektsioon ei ole kehtestanud samalaadset kohustust mõne teise viiruse või haigusega seonduvalt ega ole ka vallandanud ühtegi töötajat põhjusel, et täitmata on mõne teise viiruse või haigusega seotud vaktsineerimiskohustus. Ometi puutuvad kostja töötajad pidevalt oma töö iseloomust tulenevalt kokku igasuguste haigustega. https://www.delfi.ee/artikkel/120072324/kohus-tunnistas-14-vaktsineerimata-kiirabitootaja-vallandamise-tuhiseks
temaatik
6. sept. 2022 14:11
https://www.err.ee/1608705904/justiitsminister-tahab-pohiseaduslikkuse-jarelevalvet-parandada
põhiõigus
2. sept. 2022 17:20
Euroopa Parlamendi Sotsialistide ja Demokraatide fraktsioon leiab et "Euroopa Liit on LGBTIQ vabaduse tsoon", ehk kõigil Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikel on õigus oma sugu muuta ja valida on vähemalt 150 erineva soo vahel. https://objektiiv.ee/tervise-arengu-instituut-kontekst-laiendab-inimeste-sugusid/
lisaks
4. sept. 2022 15:58
http://lft.ee/admin/upload/files/WHO_Euroopa_seksuaalhariduse_standardid.pdf
covid
2. sept. 2022 16:44
https://www.err.ee/1608700507/oiguskantsler-koroonapiirangute-aluseks-olnud-seadusesatted-eiravad-pohiseadust
uus
27. juuli 2022 20:26
https://raha.geenius.ee/rubriik/tooelu/toolepingu-seadust-muudetakse-mis-on-koige-olulisemad-muutused-alates-1-augustist/
oras
22. juuli 2022 15:58
http://www.kodueest.ee/
meenutaja
21. juuli 2022 16:02
https://uueduudised.ee/uudis/eesti/uus-justiitsminister-on-varem-soovinud-suutuse-presumptsiooni-tuhistamist/
kosher
9. juuli 2022 12:13
Õiguskantsler seadis geidele vere andmisel kehtestatud piirangu kahtluse alla. Võib-olla on see õnnetu juhus, et õiguskantsler esines oma kohatu seisukohaga selle kohta, et meepotti millegi tilgutamine on peaaegu et inimõigus, justnimelt päeval, kui Eestis haigestuti ahvirõugetesse. Ja loomulikult ei tahaks paljud heterod sellist verd endasse, eriti kui nende usk seda ei luba. Ise jahute kogu aeg sallivusest moslemite meile tihtipeale õudsatena tunduvate tavade kohta, et me peame mõistma ja aktsepteerima, et see rikastab – aga öelge siis õigeusklikule moslemile, et te kannate talle üle homoverd. Tehke proovi. https://uueduudised.ee/uudis/eesti/paeva-soel-med-oiguskantsleri-lilla-amber-arge-irvitage-mulgikapsaste-ule-valitsus-ratta-kuljes/
uus suund
4. juuli 2022 21:07
Kui räägitakse Lääne liberaalse ühiskonna üleminekust totalitarismile, siis enamasti ei mõelda otseselt Stalini, Pol Pothi või Hitleri mudelit – totalitarismi saab luua ka ülereguleerituse või jälgimisühiskonna loomise teel. Postimees kirjutas 30. juunil: “Käesoleva nädala teisipäevast hakkas kehtima Euroopa Liidu määrus, millega Europol sai sisuliselt õiguse kõikide eurooplaste tegevusi valimatult uurida, täpsemalt õiguse kõikide eurooplaste andmeid massiliselt salvestada ja töödelda, vahendab heise.de. /…/ Kui varasemalt võis Euroopa ühendorganisatsioon Europol hoida pilku peal vaid nende inimeste tegevusel, keda milleski halvas kahtlustati, siis nüüd sai Europol õiguse kõiki eurooplasi nii-öelda igaks juhuks jälitada. /…/ Uue seadusega saab Europol võtta kasutusse näiteks lennufirmade, Facebooki või ka kolmandate riikide kogutud andmed inimeste kohta ja neid oma äranägemise järgi töödelda.” Liberaalne Euroopa hülgab demokraatia ja liigub selles suunas, kus juba käisid ära Hitler ja Stalin. https://uueduudised.ee/uudis/maailm/totalitarism-euroopas-suveneb-europol-sai-gestaapolikud-oigused/
vot nii
18. juuni 2022 14:22
Ükski seadus ei kohusta, et seadused peavad olema loetavas keeles ja arusaadavad.