„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
ÜLLE MADISE: Seadused peavad olema selges keeles ja kõigile mõistetavad (1)
29. mai 2022
Õiguskantsler Ülle Madise

“Vaja on kaitsta laste õigust käia turvaliselt, kiusamist kartmata koolis ning saada tuge ja õpetust,” lausus õiguskantsler Ülle Madise. “Kaitsta on vaja ka rahulikku kodust elu, sh võimalust õues teiste perede lastega mängida, ilma interneti vahenduseta suhelda.”

Madise tahaks, et tulevikus oleksid seadused selges, mõistetavas eesti keeles. “Igaüks peaks saama aru, millised õigused ja kohustused tal on,” märkis ta. “Veidrad on minu meelest paljud praegu kehtivad seadused, sest neist pole võimalik aru saada, kes ja mida tegema peab või vastupidi, teha ei tohi. Paljude seaduste keelekasutus on suisa naljakas, kasutada saaks ja tuleks selgeid, nüansitäpseid eestikeelseid sõnu.”

Madise sõnul tõusevad üha enam esile eakate, puuetega inimeste, raskustes perede õigused abile ja hoolekandele. “Vaja on kaitsta laste õigust käia turvaliselt, kiusamist kartmata koolis ning saada vajalikku tuge ja õpetust,” märkis ta. “Kaitsta on vaja ka rahulikku kodust elu, sh võimalust õues teiste perede lastega mängida, suhelda ilma interneti vahenduseta. Samuti laste õigust suhelda ka vanemate lahutuse järel mõlema vanemaga. Lisaks on kaitsta vaja õigust puhtale, ligipääsetavale ja tervislikule elukeskkonnale ja avalikule ruumile.”

Konverentsil kavatseb Madise selgitada, miks on vaja vältida inimeste propaganda ja hirmutamisega kontrollimist. “Selle tulemusel tekib vaikimise nõiaring: olukord, kus ka ametnikud ja teadlased ei julge enam oma ametieetikast lähtudes tõde kaitsta,” lausus ta.

Madise sõnul tuleb Eestile kasuks, kui oskame rahumeeles eriarvamusele jääda. “Kui vaidleme, siis ikka seisukohtade üle, kedagi ei tohiks isiklikult rünnata ta seisukohtade eest,” märkis Madise.
Ühiskonna liikmed võivad kantsleri hinnangul sotsiaalmeedia, eelarvamuste, propaganda ja hirmutamise toel kapselduda kriitilise analüüsivõime ja vaba mõtteta rühmadesse. “Need lämmatavad igasuguse sisemise arutelu ja ründavad kõiki, kes esindavaid teisi vaateid, ja nii satub Eesti suurde ohtu,” lausus ta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vot nii
18. juuni 2022 14:22
Ükski seadus ei kohusta, et seadused peavad olema loetavas keeles ja arusaadavad.