"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kavandatud peretoetuste muudatusi pooldab 68% Eesti kodanikest (0)
01. juuni 2022
Foto Pixabay

Pere Sihtkapital SA tellimusel läbi viidud küsitlusest selgub, et 81% vastajate arvates peaks riik laste saamist ja kasvatamist rohkem toetama. Hetkel ühiskonnas palju kõneainet pakkuvat perehüvitiste seaduse muutmise eelnõud toetab aga 68% vastajatest ehk enam kui kaks kolmandikku. 994 vastajaga küsitluse viis 27.-30. maini läbi Norstat Eesti AS.

Esmaspäeval (30.05.2022) läbis Riigikogus esimese lugemise perehüvitiste seaduse muutmise eelnõu, mis algataks peretoetuste indekseerimise, tõstaks esimese ja teise lapse toetuse 100 euroni kuus ning lasterikka pere toetuse 700 euroni kuus. Eelnõu on toonud Eesti ühiskonnas kaasa mõttevahetuse teemal, kuidas peaks riik lastega peresid toetama. Pere Sihtkapital koostas küsitluse uurimaks avalikku arvamust antud küsimuses.

Küsitluses paluti vastajatel hinnata mitmeid väiteid perepoliitika üldiste põhimõtete kohta, kuid küsiti ka otse, kuidas nad suhtuvad praegu riigikogus menetluses olevasse eelnõusse. Vastustest selgus, et 68% vastajatest toetab ning 22% ei toeta eelnõud. 10% küsitletutest ei osanud vastata.

Lisaks selgus küsitlusest, et Eesti inimeste arvates peaks riigi roll laste saamise ja kasvatamise toetamisel senisest suurem olema. 81% vastajatest oli nõus väitega, et riik peaks laste saamist ja kasvatamist rohkem toetama. Seega on ülekaalukas osa ühiskonnast selle poolt, et riik peaks lastega peresid rohkem toetama. Toetajad olid ülekaalus sõltumata vastajate poliitilistest eelistustest – seejuures Reformierakonna pooldajatest oli lastega perede suurema toetamisega päri 71% ja Keskerakonna toetajatest koguni 90%.

Praegust olukorda hinnates leidis vaid 26% vastajatest, et Eesti perepoliitika on juba piisavalt hea ning sellesse pole vaja täiendavalt panustada. 86% vastajatest leidis, et lastetoetuse suurus tuleks igal aastal üle vaadata, et see ei jääks elukalliduse tõusust maha. Lasterikaste perede (3 ja enam last) suuremat toetamist, kuna nende kulud on suuremad, peab põhjendatuks 70% vastajatest.

Uuriti põhjuseid, miks peaks riik laste saamist ja kasvatamist rohkem toetama. Etteantud valikutest pidasid vastajad kõige olulisemaks, et sõltumata pere majanduslikust olukorrast vajavad kõik lapsed arenguks häid tingimusi. Teisena leidis toetust asjaolu, et elukallidus on viimasel ajal kasvanud palkadest kiiremini.

“Tulemused peaksid julgustama riigikogu eelnõu menetlusega edasi liikumisega, sest nii perede toetamisel üldiselt kui konkreetselt eelnõus välja pakutud lahendustel on laiapindne ühiskonna toetus,“ ütles uuringu tulemusi kommenteerides Pere Sihtkapitali esimees Katrin Kiisk.

Norstati küsitlus viidi läbi 27.- 30. maini läbi veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas ja selles osales kokku 994 vastajat.

Pere Sihtkapital korraldab Eesti rahvastikuarengu ja kestlikkusega seotud uuringute läbiviimist, töötab välja uuringutele tuginevaid poliitikasoovitusi, teavitab rahvastikuarengu suundumustest ja algatab ning toetab lastega perede väärtustamisega seotud tegevusi. Pere Sihtkapitali nõukokku kuuluvad Raul Eamets, Monika Haukanõmm, Katrin Kiisk, Parvel Pruunsild, Allan Puur ja Tarmo Soomere.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.