"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Üha rohkem lapsi jõuab lastekaitsesse vaimse tervise probleemidega (0)
02. juuni 2022

Eelmisel aastal oli Tallinnas ühtekokku 2824 last, kelle osas menetleti lastekaitsejuhtumit. Tallinna kesklinna lastekaitsespetsialist Kristi Kensapi sõnul tuleb laste kaitsmisega tegeleda üha enam, sest täna ei ole tegu enam tabuteemaga ning märkamisi ning pöördumisi on üha rohkem.

“Praegu on hüppeliselt kasvanud noorte vaimse tervise probleemid, suitsiidikatsed, millega lastekaitse peab koheselt tegelema, samuti meditsiiniline pool, kes peab sekkuma. Samuti kohtuvaidlused, kus vanemad ei jõua laste hooldusõiguslikes küsimustes üksmeelele, samuti perevägivald, kus me teeme tihedat koostööd politseiga,” rääkis Kristi Kensap.

Abilinnapea Betina Beškina ütles, et Tallinna linn pingutab selle nimel, et lapsed oleksid kaitstud, tihti ka oma lihaste vanemate eest. Asendushooldusel on Tallinna lapsi nii hooldusperedes kui pererühmades lastekodudes. “Meie suur unistus on see, et kõik lapsed kasvaksid oma peredes. Küll me arendame meie lastekodu infrastruktuuri, Sõpruse puiesteel suur kompleks on renoveerimisel ja osad etapid on juba lõpetatud. Sinna on tulemas meelteaed, aga samas me loodame, et lastekodusse satub aina vähem lapsi,” lausus Beškina.

Kui lastekaitsest on jäänud mulje kui väga kurjast asutusest, siis Kristi Kensapi sõnul sekkutakse perede ellu siiski vaid äärmisel vajadusel. “Kui lapse heaolu ei ole tagatud, aga sageli ka sekkume siis, kui vanemad pöörduvad meie poole, paluvad abi või nõu,” lisas Kristi Kensap.

Lastekaitsepäev on aga ka lastele rõõmu valmistamise päev. Lennusadamas olid laste jaoks kohale toodud koolitatud vetelpäästekoerad Arabella ja Eike, kes näitasid, kuidas abivajajat veest välja tuuakse.

Tallinna Lastehaigla hoovil andis lastekaitsepäeva puhul oma tavapärase etenduse ka tänavu 40. sünnipäeva tähistav TalTechi rahvatantsuansambel Kuljus. Kesklinna parkides oli aga lastel võimalik õhtul kella kaheksani lõbutseda batuutidel. Lastel on olemas ka oma arvamus, mille eest lapsi tuleb kaitsta.

“Koduvägivalla eest ja võõraste inimeste eest, kes võivad teha sulle liiga,” arvas Armin. “Näiteks 15-aastane tuleb annab 7-aastasele sigareti või veini, siis tuleb öelda, et see on vale,” nentis Simmu.

Johan aga teadis täpselt põhjust, miks lapsi kaitsta. “Selleks, et Eesti edasi areneks, sest kui pole lapsi, lapsed ei kasva suureks ja Eesti jääb elanikkonnata,” ütles Johan.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.