"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Lauluväljakule kogunes reedel suvelaadale rohkem kui 200 kauplejat üle Eesti (0)
03. juuni 2022

Lauluväljakul 3. juunil toimuvale Tallinna suvelaadale oodati rohkem kui 200 kauplejat üle Eesti ning külastajad said vaadata ka rändnäitust “Hiiglaste võlumaa”.

Lauluväljakul toimub tänavu suvel palju põnevat. “Liigume selles suunas, et pakkuda pargialal rahvale rohkem tegevust ja teavet,” ütles SA Tallinna Lauluväljak juhataja Urmo Saareoja. “Kui seni jäid turistidele argisele lauluväljakule pilku heites selle sündmused tihti kaugeks, siis juunis valmiv Ilmaratas näitab nii lauluväljaku lugu kui ka laulvat revolutsiooni otse mäeveerult.”
Statsionaarne ilmastikukindel, rohkem kui kahe meetri kõrgune ja nelja meetri laiune infotaies meenutab Saareoja sõnul oma sopilise ja igast küljest vaadeldava pinnaga laulukaart. “Kui end seal laulupeo panoraampildi taustal pildistada, näivad külalised fotol ka ise peo osalistena,” mainis ta.

Piirdeaed õpilaste abil ilusaks

Meeneid saab soetada pargi ülaosas valminud turistipaviljonist Aste. Mäe värava juures saab tänavu aga täienduse laulupeo paekivist mälestussein, mis praegu räägib sündmusest aastani 1994. “Betooni pole mälestusvälja kujunduses praegugi plaanis kasutada, kuigi kivitarnetega on raskusi,” lausus Saareoja. “Aasta lõpu poole peaks järgnevate laulupeosündmuste kirjetega seinaosa siiski paika saama.”

Õpilaste abiga saab uue värvikatte lauluväljaku piirdeaed. “Pakume suvel tegevust õpilasmalevale, noored hakkavad värvima pargi ajaloolist piirdeaeda. Metallvarbadest aed saab traditsioonilise musta värvikatte,” ütles Saareoja.
Laulukaare ümbrus on nüüd täielikult valgustatud. Lisaks paar aastat tagasi valminud kaare valgustusele on nüüd valgustatud ka tuletorn ja raadiotorn, mille lähedal asuv külastuskeskus on huvilistele oma boonuse välja pannud. “Külastuskeskuse külastajate vahel loosime piletid kahele – Rammsteini ja tantsumuusika superstaari DJ Tiësto – kontserdile,” ütles Saareoja. “Kummalegi kontserdile kaks piletit.”

Kontserdid ja toidutänavad

Lauluväljak on alati olnud kooride kodu, kuid seni rohkem pidupäevadel. Äsja kooriühinguga sõlmitud koostööleping annab ühingu liikmeskooridele võimaluse lauluväljakul regulaarselt proove teha, nii kaare all kui ka majas sees. On ju turistidelgi huvitav jälgida, kuidas laulukaare all käib elu ja mismoodi valmistutakse laulupidudeks. Samuti annab leping ühingule võimaluse kontserte korraldada.
Juba sätib atraktsioone üles Tivoli, et juuni alguses tööle hakata. Suurt kaubavalikut tõotab 3. juunil pakkuda Tallinna suvelaat, kuhu oodatakse enam kui 200 kauplejat üle Eesti. Kogupere laadal tegutseb ka rikkalik rahvusvaheline toiduala. Laste rõõmuks on kohal miniloomaaed, töötoad ja animaatorid.
Juuni alguses avaneb taas rändnäitus “Hiiglaste võlumaa” oma muinasjutuliste heade ja halbade hiiglastega. Ukrainlastest korraldajatel on plaan suveõhtutel tutvustada ka oma maa kultuuri. “Ja muidugi kogu maailmas ainulaadsete atraktsioonide tootmist, mis valmivad Ukrainas ja mida on eksporditud üle maailma,” selgitas Saareoja.
Kohvik asub tänavu rohelisel alleel discgolfi paviljonis. “Pargis saab aktiivselt discgolfi harrastada läbi suve, see huviala on meie pargis hästi kodunenud,” mainis Saareoja. “Lauluväljaku rada hinnatakse kõrgelt, ta on huvitav, küllaltki pikk ja teistele jalutajaile ohutu.”
Rohepöörde vaimus jäetakse vähem käidavatel aladel muru niitmata, et niidutaimed kasvada ja putukad toitu saaksid. Nii kulub muruniidukeile ka vähem kütust. Teistel murupindadel töötavad aga vaiksed robotmuruniidukid.
Suvi toob lauluväljaku parki kontsertide kõrval ka laadad ja toidutänavad. Näiteks juba 4. ja 5. juunil toimub siin teist korda toidufestival “Suur Tallinna toidutänav”. 500-meetrisel toidualleel saab siis maitsta klassikalist tänavatoitu, sealhulgas käsitööburgereid, minipannkooke ja Itaalia jäätist. Tutvuda võib ka uute toidutrendidega. Igal festivalipäeval toimuvad lauluväljaku merepoolses osas kontserdid ja astuvad üles DJ-d. Traditsiooniliselt on festivali ajal kohal ka suur Tivoli lõbustuspark. Tegevust jagub mõlemal päeval kella 12-23, sisse pääseb Oru ja Mere väravast.
Lauluväljaku suvesündmuste kava leiab SIIT.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.