"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kogutud 2,1 miljonist eurost on üle poole abina Ukrainasse toimetatud (0)
03. juuni 2022
Foto: Pixabay

Kaubandus-tööstuskoda ja kaitseministeerium asutasid Riigikaitse Edendamise SA, mis koos reservohvitseride koguga kogus üle 2,1 miljoni euro ning millest üle poole on Ukrainasse toimetatud, vahendab BNS.

Tänavu 24. veebruaril alanud heategevusliku kampaaniaga kogutakse annetusi, et osta ja saata meditsiinivahendeid sõjakoldesse, pikemas perspektiivis toetatakse ka haavatute ravi Eestis ning liitlasriikides, teatas kaubandus-tööstuskoja esindaja reedel. Kampaaniaga on kogutud üle 2,1 miljoni euro, millest üle poole on otsese abina Ukrainasse kohale toimetatud.

Kaubandus-tööstuskojal on Ukraina piirkondlike kaubanduskodadega pikaajaline koostöökogemus ning sõja puhkedes sai operatiivselt alustatud abi koordineerimist ning lepiti kokku, et kogu Eestist saabuv abi suunatakse täielikult sinna, kus seda on reaalselt vaja.

Abi on täpselt sihitud

“Keskendume abi saatmises ja viimises otseselt sellele, mida kõige enam vajatakse otsestes sõjapiirkondades. Võib küll tunduda kummaline näide, kuid kui küsitakse ravimeid, siis me kummikindaid ei saada,“ sõnas Riigikaitse Edendamise SA juhataja ning kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts ja lisas, et praegune koostöö on efektiivne ning kiire koos usaldusväärsete partneritega, sh ka Eesti riigiasutustega.

Kampaania fookuses on Paltsi sõnul hetkel taktikalised esmaabikomplektid ning erinevad meditsiiniseadmed ja vahendid rindepiirkonna haiglatele ja meedikutele. Sõja alguses toimus abisaadetiste kohaletoimetamine koos erinevate partneritega, kuid alates märtsist on kaubanduskoja töötajad viinud abisaadetised ise kaubikutega kohale Poola-Ukraina piirile, kuhu tulevad vastu Ukraina kaubanduskodade esindajad.

“Nii tagame abi kõige kiirema kohaletoimetamise ning ka selle, et meil on otsene kontakt abi vastuvõtjatega. Iga korraga on kasvanud ka saadetiste väärtus –  kui algselt viisime peamiselt ravimeid ja muud varustust, mida oli võimalik kiiresti Eestist ning lähiümbrusest hankida, siis nüüd oleme suutnud hankida nii kaasaskantavaid röntgeneid, kirurgilisi lahaseid kui ka suures koguses näiteks žgutte ja rõhksidemeid, mis on tähtis osa taktikalistest meditsiinipakkidest,“ lisas ta.

Meditsiinipaki hind on 30 eurot

Ühe taktikalise meditsiinipaki, mida heategevuskampaania raames komplekteeritakse, hind on umbes 30 eurot. Näiteks 24. mail kohaleviidud abisaadetises oli 4565 sellist pakki, lisaks veel kaasakantav röntgen väärtuses üle 50 000 eurot. Taktikalisi meditsiinipakke on plaanis lähinädalatel komplekteerida veel 10 000 ning nende kohaleviimine toimub esimesel võimalusel. Paltsi sõnul on ukrainlaste tagasiside Eestist tulevale abile äärmiselt positiivne. “Kidetakse nii meie reageerimise kiirust, kui ka seda, et aitame neid reaalselt küsitavaga. Lisaks muidugi ka see, et meie viidav abi on kvaliteetne ning korduvalt oleme kuulnud ka, et meie taktikalise meditsiinipaki sisu on üks parimaid, mida neile üldse saadetud on,” rääkis ta.

Ukraina on avaldanud soovi saada ka muud meditsiinitehnikat nagu näiteks patsientide jälgimise monitore – alates umbes 2000 eurot tükk, ultrahelimasinad – alates umbes 25 000 eurot tükk, perfuusoreid – alates umbes 1500 eurot tükk ning ka vere ja vedelike soendamise seadmed alates umbes 1500 eurot tükk.

Lisaks abi Ukrainasse toimetamisele tuuakse sealt tagasi Eestisse ukrainakeelseid lasteraamatuid ning õpikuid, et tagada siia jõudnud kõige väiksematele põgenikele paremad õppe- ja olmetingimused. Emakeelne raamat on kindlasti asi, mis kodust kaugele sattunud lapsel meele rõõmsamaks teeb.

Palts rõhutas, et alati ei pea abi olema rahaline — näiteks saavad ettevõtted, kes meditsiinitehnikat või erinevaid abivahendeid maale toovad või toodavad, panustada ka otse. “Igasugune abi ja kontaktid on väga väärtuslikud ning kui vähegi võimalik, siis loomulikult teeme koostööd just kohalike ettevõtetega. Äärmiselt väärtuslik on ka teadmine, et meil on ettevõtjaid, kes toodavad või toovad maale erinevaid meditsiiniseadmeid ja -vahendeid,“ ütles ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.