"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
galerii Riigikogu esimees: väärikas ja iseseisev riik hoiab oma juuri (0)
04. juuni 2022
Albert Truuväärt

Riigikogu esimees Jüri Ratas sõnas Eesti lipu 138. sünnipäeva puhul Toompeal Kuberneri aias toimunud pidulikul lipuheiskamisel, et riiklikke traditsioone hoides kanname edasi teadmisi oma riigist ja pühendumust oma riigi vastu.

Vaata galeriid (46)

„Riiklike traditsioonide hoidmine on väga oluline. See näitab, et me kanname edasi teadmisi oma riigist ja see näitab pühendumust oma riigi vastu. Väärikas ja iseseisev riik hoiab oma juuri. Nii on ka meie ülesanne teada ja selgitada nooremale põlvkonnale Eesti lipu sünni- ja saatuselugu ning hoida ja kanda edasi temaga seotud traditsioone,“ lausus Ratas.

Riigikogu esimees sõnas, et läbi ajaloo on sinimustvalge inimeste südames esile kutsunud lootust ja usku. Ta lisas, et okupatsiooniperiood muutis meie rahvuslipu keelatuks, kuid Eesti lippu lehvimas nähes lohutas see hinge ning andis kinnitust ja usku, et kõik ei ole kadunud. „Sinimustvalge koondab meid ka praegu üheks rahvaks,“ sõnas esimees.

Ratas osutas, et 27. juunil tähistame saja aasta möödumist päevast, mil Riigikogu kehtestas sinimustvalgele lipule seadusega riigilipu staatuse. „Sada aastat on kõrge ja väärikas vanus. Sel aastal tähistame ka väärikat saja aasta juubelit laulu „Eesti lipp“ loomisest,“ lisas ta.

Riigilipu heiskamise tseremoonial ütles õnnistussõnad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma. Tervituskõnega esines Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei.

Lipu heiskamist assisteerisid Aseri Kooli esindajad Kirill Nikonorov ja Uljana Lonskaja ning Eesti Meestelaulu Seltsi esindaja Margus Kägu, keda Riigikogu ja Eesti Lipu Selts tänasid piduliku kandelipu kinkimisega.

Kuberneri aeda olid üles rivistatud vahipataljoni, kaitseliidu, naiskodukaitse, noorkotkaste, kodutütarde, skautide, gaidide, koolide ning akadeemiliste ja isamaaliste ühenduste liputoimkonnad. Mängis Sõjaväeorkester ning laulsid Eesti Naislaulu Seltsi ja Eesti Meestelaulu Seltsi koorid.

Eesti lipu päeva tähistatakse Eesti Üliõpilaste Seltsi sinimustvalge lipu õnnistamise aastapäeval. Esimene sinimustvalge lipp valmis 1884. aasta kevadel ning õnnistati ja pühitseti 4. juunil Otepää kiriklas. Tänavu möödub sinimustvalge lipu pühitsemisest 138 aastat.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.