"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Uuring Inimeste rahulolu oma elukohaga sõltub kohalikest teenustest (0)
06. juuni 2022
Foto: Ilja Matusihis / foto on illustratiivne

Maailmapanga möödunud aastal läbi viidud uuringu järgi sõltub inimeste rahulolu elukohaga linnade ja valdade suutlikkusest korraldada kohalikke teenuseid nagu ühistransport, jäätmemajandus, haridus- ja kultuurielu ning vaba aja veetmise võimalused, vahendab BNS.

Uuringus osalenud 76 omavalitsusest paistavad keskmisest parema teenuste kvaliteedi ja rahulolu poolest silma 27. “Näiteks on Tartu linn teenuste kvaliteedilt teisel kohal ja linna kui elukohaga on seal rahul lausa 81 protsenti vastanutest,” märkis rahandusministeeriumi andmeanalüütik Ats Aasmaa pressiteates. 

Seosed saadi kõrvutades rahulolu-uuringu tulemusi minuomavalitsus.ee toodud teenuste andmetega. Aasmaa hinnangul on nii saadud rahulolu kujunemisest varasemaga võrreldes täpsem ning samas ka erisusi välja tuua võimaldav pilt. “Ühelt poolt on ootuspärane, et kohalikud teenused üldjuhul inimeste rahulolu mõjutavad, samas kinnitavad erandid reeglit,” nentis ta. “Nii on järjekordselt Eestis oma koduvallaga kõige rahulolevamad Muhu inimesed, kuigi sealsete teenuste tase nii kõrget tulemust ei ennustaks. Teisalt särab Harku vald küll kõrge keskmise teenustasemega, aga rahulolu jääb vajaka,” tõi Aasmaa välja. 

Lisaks teenuste kvaliteedile ilmnes ka teisi tegureid, mis inimeste rahulolu kohaliku omavalitsusega kujundavad ning need on seotud nii omavalitsustasandi kui ka inimese isikliku olukorraga. Isiklikumal tasandil võivad rahulolu tugevalt mõjutada inimese sugu, vanus, haridustase, tööalane staatus või leibkonna sissetulek. Omavalitsuse puhul mängib aga rahulolu kujunemises kaasa näiteks üleüldine töötuse määr. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.