"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod ja video Tallinna Botaanikaaed kutsub tutvuma uuendatud mägiaiaga (0)
06. juuni 2022

Botaanikaia üks populaarsemaid kollektsioone on mägiaed, mis on ka üks vanimaid ekspositsioone Kloostrimetsas asuvas taimeaias. Mägiaed on läbinud uuenduse ning on nüüd veelgi laiem kui varem.


Fotod (mägiaed enne ja nüüd):

Vaata galeriid (12)

Tallinna Botaanikaaia üheks õite- ja värviküllasemaks paigaks on taas saanud mägiaed, kus on nüüd mugavam taimedega tutvuda, jalutada ja jalga puhata. Mägiaias kasvavate taimede looduslik levila on peamiselt Euroopa, Aasia ja Põhja-Ameerika mäestikes, arktilistel aladel ja rohtlates. Jalutuskäikudel läbi uuenenud mägiaia saab vastuseid küsimustele: miks on mägitaimede maailm mitmekesine, millised näevad välja alpitaimed ja miks neid kaitsma peab, mis on praguaed jms.

“Mägiaia puhul on tegu botaanikaaia ühe esimese ja suurema kollektsiooniga, mille eripäraks lisaks taimedele on ka arhitektuurne lahendus. See muudab mägiaia sõna otseses mõttes silmapaistvaks. Siin ringi liikudes on mägiaeda võimatu mitte märgata,” ütles Tallinna Botaanikaaia direktor Urve Sinijärv. “Botaanikaaedade üks peamine ülesanne on tutvustada kaugete ja sagedasti ka raskesti ligipääsetavate paikade taimi. Mägiaias teemegi võimalikuks kohtumise erinevate kõrgusvööndite ja tüüpi mägialade taimedega.”

Tallinna Botaanikaaia mägitaimede kollektsiooni vanemaedniku Krista Kirotari sõnul on mägedes kasvavad taimed oma vahva välimuse tõttu alati külastajate seas populaarsed olnud. “Meie mägitaimede kollektsioon sai alguse juba siis, kui taimi kasvatati veel Tallinnas Mooni tänavas, enne botaanikaaia Kloostrimetsa rajamist,” selgitab Kirotar. “1970ndatel ehitatud ja varasematel aegadel taimesüstemaatikat tutvustav ekspositsioon on pärast põhjalikku uuendamist muudetud sisult laiemaks mägiaiaks, kasutades nüüd taimestamisel geograafilist ja ökoloogilist printsiipi. See tähendab, et endale sobiva kasvukoha leiavad siin nüüd nii varjulisest mägimetsast ja lopsakalt lähisalpi niidult pärit liigid kui ka tõelised alpitaimed.”

Kirotar ütles, et kui alpi taimedest räägitakse, siis tavaliselt mõeldakse alati esimesena Alpi Jänesekäppa ehk Edelweissi. “Tegelikult on ta tulnud hoopis aasiast ja jätnud vahele Kaukaasia, nüüd Euroopasse jõudnuna on ta kujunenud alpide sümboliks,” lausus ta.

Endale sobiva kasvukoha leiavad siin nüüd nii varjulisest mägimetsast ja lopsakalt lähisalpi niidult pärit liigid kui ka tõelised alpitaimed. Täna toimus Tallinna Botaanikaaias mägiaia ametlik hooaja avamine.

“Praguaed on spetsiaalne kasvukoht alpitaimedele, mis meil varasemalt puudus,” lausus Kirotar. “Ta tekitab pisikestele alpitaimedele mikroklimaatilisi kasvukohti, kivid soojendavad neid ja varjavad suurte tuulte eest.”

Mägiaia juurde paigutatakse ülevaatlik näitus mägiaia kujunemisest, et pakkuda värviküllasele jalutuskäigule juurde ka põnevat saamislugu.

Tallinna Botaanikaaia mägiaed 1970–2022

Aastatel 1970–1975 ehitati ja taimestati Tallinna Botaanikaaia mägitaimede kollektsiooni ekspositsioon. Hiigelsuurt kohalikust paekivist terrasside, teede ja treppidega rajatist hakati kutsuma alpinaariumiks.

1976. aastal avanes külastajatele juba suurepärane värvikas vaatepilt. 1980ndatel käis botaanikaaias palju külastajaid, kuid tööjõudu oli vähevõitu. 1990. aastal, pärast mõningast terrasside kõpitsemist, olid osa terrasse muudetud niidetavateks ning forsüütiate juures kasvasid hoopis iiriste sordid. Uue aastatuhande alguses kolis lähemale sibultaimede kollektsioon.

2007. aastal koliti mägitaimed ülemistele terrassidele ja sissekukkunud tiigiserva asemele meisterdati uus. Siis aga tuli masu ja töö jäi pooleli. Õitsvate iiriste taga nägid mägitaimed jätkuvalt head välja, kuigi müürid nende ümber olid lagunenud. 2020. aastal sai kogu ala lõpuks põhjalikult rekonstrueeritud ning seda kutsutakse nüüd mägiaiaks. Täna kasvavad siin jälle taimed maailma mäestike erinevatest kõrgusvöönditest.


Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.