"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Jürgenson: riigi abiga tuleb inflatsioonitüvi maha raiuda (0)
07. juuni 2022
Marek Jürgenson. Foto Scanpix

Inflatsioonitüvi kasvab hirmuäratava hooga, ajades võrseid igasse eluvaldkonda, kuid peaministril puudub plaan, kuidas riik tagab selle taustal elanike toimetuleku, et vältida meie inimeste langemist võlaorjusesse, ütles teisipäeval riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Marek Jürgenson.

“Soojusenergia 61, elekter 146 ja gaas 217 protsenti – need murettekitavad numbrid peegeldavad täna avaldatud inflatsiooninumbreid aastases võrdluses. Jutt käib Eestist ja meie inimeste toimetulekust. Jah, majandus ja keskmine palk näitavad samuti kasvutrendi, kuid oluliselt tagasihoidlikumas tempos,” märkis Jürgenson.

“Kõiki sisendeid arvesse võttes seisab Eesti tänasel päeval silmitsi 20-protsendilise inflatsiooniga. Paljude inimeste puhul räägime reaalsissetulekute ja ostujõu järsust langusest. Siinjuures tuleb rõhutada, et hinnatõusu ralli alles kogub tuure. Ma ei ole absoluutselt nõus Jürgen Ligiga, kes on korduvalt inflatsiooni mõju alahinnanud,” ütles ta.

Jürgensoni sõnul nõustub ta teisipäeval riigikogus peetud inflatsiooni-teemalisel arutelul esinenud majandusekspert Raivo Vare prognoosiga, et energiakandjate ja toiduainete hinnatõus jätkub ka sügisel.

“Peame kriisi negatiivset mõju tasandama aktsiisi- ja käibemaksupoliitika kaudu. Üle tuleb vaadata toidukaupade maksumäär ja kütuseaktsiisid, et hinnatõuse pidurdada. Tarbimismaksude alandamine tooks märkimisväärse võidu neile inimestele, kes peaaegu kogu oma sissetuleku kulutavad toidu- ja esmatarbekaupadele ning kodukuludele. Toetan Raivo Vare mõtet, et kuna riigi maksutulud ületavad prognoose, siis on maksualandused tänasel päeval kindlalt omal kohal,” ütles õiguskomisjoni esimees.

Jürgenson ütles, et valitsusel tuleb kiiremas korras välja töötada inflatsioonitõrje kava. “Peaministri passiivsus teemaga tegelemisel on murettekitav. Bensiini liitrihind on juba tõusnud 2,3 euroni ja inimeste valulävi ammu ületatud. Näen, et kordumas on sama muster mis eelmisel talvel, kus Reformierakond hakkab meetmete väljatöötamisega tegelema alles siis, kui tugevat survet avaldada,” nentis Jürgenson.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.