"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kogukondlik retseptinäitus avab Kopli kirevat toidumaailma (0)
07. juuni 2022

Tallinna strateegiakeskus ja Kalamaja muuseum avavad ACCESS projekti raames 15. juunil kell 18 Kopli 93 kogukonnakeskuse hoovis tasuta külalisnäituse „Kopli maitsed“, mille fookuses on valik Kopli elanikelt kogutud retsepte. Ühtekokku saab uudistada 20 erilist toiduretsepti eelroogadest magustoitudeni.

„Kui ligipääsetavus ja kättesaadavuse probleeme lahkava ACCESS programmiga alustati, ei osanud ilmselt keegi aimata, et jõuame muuseumiga maitsete kogumise ja jagamiseni,“ rääkis Tallinna abilinnapea Kaarel Oja. „Aga nüüd näituse kuju võtnuna tundub see igati hea näide oma kogukonnakultuuri teineteisega jagamisest. Kokkuvõttes on „Kopli maitsed“ imetore näide meie väikese tegusa kogukonnamuuseumi avarast mõtlemisest ja kaasamisest.“

Kalamaja muuseumi juhataja Kristi Paatsi sõnul saab kohaliku toidukultuuri kaudu uurida Kopli asumi põnevat kultuurilugu. „Tallinna linna välisprojekti „ACCESS – kultuuri kättesaadavus kõigile“ jooksul koguti uusi ja vanu, värskeid ja tuttavaid, eksootilisi ja koduseid Kopli retsepte. Just elanike antud retseptid ongi avatava näituse alguspunktiks. Täname südamest kõiki kohalikke, kes retsepte jagasid,“ sõnas Paatsi.

„2021. aasta oktoobris koguti „ACCESS“ kultuuriprojekti käigus Kopli elanikelt ühe päeva jooksul 62 eripalgelist retsepti, mille seas leidub nii soolaseid kui magusaid roogi, nii pidupäevalauale sobilikke kui ka igapäevaseid maitseid. Vahva on ka see, et Kopli 93 hoovist näituselt koju minnes saab retsepte lendlehtedel kaasa haarata ja ise kodus Kopli maitsed järgi proovida,“ lisas Paatsi.

Südamelähedasi retsepte jagasid erinevas vanuses Kopli inimesed, neist vanim 82- ja noorim 12-aastane. Retseptid aitas üle vaadata ja käepärasemaks teha kokk Aldur Soosalu. Näituse tekstid on eesti, vene ja inglise keeles ning väljapanek jääb avatuks sügisilmade saabumiseni. Kõik ACCESS projekti raames kogutud retseptid on leitavad Tallinna Linnamuuseumi ajaveebist https://blogi.linnamuuseum.ee.

Retseptinäitus valmis Kalamaja muuseumi, Kopli 93 kogukonnakeskuse, Tallinna strateegiakeskuse ja Tallinna kultuuri-ja spordiameti osalusel, selle kujundas Kristiine Špongolts ja toimetas Maarja Valk.

Välisprojekti „ACCESS – kultuuri kättesaadavus kõigile“ kohta leiab täpsemat infot aadressil tallinn.ee/valisprojektid/projekt-access.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.