"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Põllumajandus-Kaubanduskoda jagas Tallinna lasteaedadele tasuta kokku 2000 maasikataime (0)
07. juuni 2022

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus ütles, et kui Joosepi talu noorperemees helistas ja pakkus lasteaedade jaoks tasuta maasikataimi, ei mõelnud ta kaua. „Anname lasteaialastele võimaluse enda peenralt saada suvist marjasaaki. Ühtlasi õpetab see lapsi hoolitsema taimede eest,“ lausus ta.

Eelmisel aastal „Aasta põllumees 2021“ valimisel rahva lemmikuks valitud Ranet Roositalu sõnul jäi Joosepi talul istandiku rajamisest maasika frigotaimi üle ja nii sündiski otsus, taimed ära kinkida erinevatele lasteaedadele.

„Lapsed on meie tulevik ja on väga oluline, et nad mõistaksid juba varajases eas, millise töö ja vaevaga toit nende lauale jõuab. Lisaks on neil nüüd võimalus ise olla aednikud-põllumehed ja kasvatada endale kõige magusamaid maasikaid,“ rääkis Roositalu. „Lastele on huvitav ja kindlasti väga hariv praktikas näha ja ise kogeda kuidas maasikaid kasvatatakse ning taimede eest hoolitsetakse. Eriti ägedaks teeb kogu protsessi see, et tegu on maasika frigotaimedega ja esimesi marju saab noppida juba suve teises pooles.“

Südamekese lasteaias said esimestena maasikataimed mulda pista Keara ja Mark Sebastian, kelle jaoks aiatöö ei ole sugugi võõras.
Keara ütles, et tema lemmikuteks marjadeks on maasikad. “Vanaema ja vanaisa juures olen varem maasiakid istutanud,” sõnas ta.
Mark Sebastian lemmikmarjad on samuti maasikad. “Mulle meeldib maasikaid koos pannkoogiga süüa,” lausus ta.

Kui Südamekese lasteaia peenardel kasvad maasikad juba mitmendat aastat, siis paljud Tallinna lasteaaiad saavad endale nüüd esimese oma marjapeenra. Kokku jagas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda 2000 taime 40 eri lasteaia vahel.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja avalike suhete nõunik Juuli Nemvaltsi sõnul oli valik väga lihtne. “Saatsime välja meili, kus sai ennast registreerida,” rääkis ta. “Nii need 40 lasteaeda selgusidki, eelmisel nädalal kolm päeva oli aega, nii lihtne see oligi.”

Südamekese lasteaia hoov on looduslähedane. “Käime lastega hoovis ringi, vaatame, võtame umbrohtu ära, maitseme, mida maitsta saab,” rääkis Tallinna Südamekese Lõvikutsikate rühma õpetaja.

Lapsed peavad loodusega vahetus kontakstis olema. “Kust mujalt linnalaps seda näeb,” märkis Tallinna Südamekese lasteaia direktor Margit Hiiet. “Kellel on maakodu, saab käia ja näha seal, aga see ei ole mitte ainult laste jaoks, vaid ka õpetajate jaoks. On väga tore tulla siia ja vahepeal õues olla.”

Kokku kinkis Joosepi talu üle Eesti 5000 maasikataime, 2000 nendest Tallinna ja 3000 Valgamaa lasteaedadele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.