"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
aita päästa elu Teisipäevast saab verd anda Tallinna südalinna kolinud verekeskuses (0)
07. juuni 2022

Kuna Regionaalhaigla verekeskuse maja Tallinnas Ädala tänav 2 hoones läks mai lõpus täielikule rekonstrueerimisele, hakatakse doonoreid teisipäevast vastu võtma Tallinna südalinnas.

Vaata galeriid (40)

Doonorite vastuvõtt ja verekogumine hakkab toimuma Estonia puiestee 1. Tegu on Tallinna südalinnas asuva Meloni ärimaja esimese korrusega.

“Ädalal tänavalt tuli praegu siia Estonia puiesteele doonorite vastuvõtmine ja vere kogumine, nii täisvere kogumine kui afereesid. Ja jääme siia nii kauaks kuni Ädala tänava maja valmis saab ehk tegelikult kaheks aastaks,” rääkis Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep.

Statistika näitab, et Eesti elanikkonnast 2,8% on doonorid, rahvusvaheline soovitus on, et see näitaja oleks 4 protsendi peal. Pidevalt vajatakse juurde uusi püsidoonoreid, et riik oleks verega ka hästi varustatud.

“Meil on doonoreid selle kohta piisavalt, et tegelikult ükski patsient vajaliku vereülekandeta ei jää, aga loomulikult
sooviksime me rohkem doonoreid seepärast, et oleks rohkem valikuid ja üks ja sama doonor ei peaks liiga palju annetama,” lisas Lellep.

Üks vereloovutus päästab kolm inimelu. Ka Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart on staažikas vereloovutaja ning kutsub seda tegema ka teisi. “See on ühest küljest nii väike asi, mida saab iga inimene teha, aga sellest väiksest asjast sõltub kellegi elu. Ja on veel üks väga tähtis aspekt ja see on tervislik – kui seda teha regulaarselt, siis on ka enda tervisel hea,” nentis Kõlvart.

Doonorite hulgas on ka neid, kes juba 210 korda verd annavad ja on varemgi kaamerasilma ette jäänud. “Me kohtusime jah umbes pool aastat tagasi, aga ma üritan käia umbes kaks korda kuus, mis on ka maksimum. Afereesidoonorina on see võimalik. Minu jaoks on vereloovutus ka osa riigikaitsest, kui me nõrgemaid aitame, siis meie riik on ka tugevam,” rääkis Kaido.

Eriti on hetkel verd loovutama oodatud 0-reesus negatiivse veregrupiga doonorid, sest tegemist on nö universaalse verega, mis sobib hädaolukorras kõigile. Verd saab lisaks keskusele Estonia puiesteel loovutada ka Ülemiste Doonorikeskuses.

Verekeskuse rekonstrueerimise eesmärk on kaasajastada kogu hoone tervikuna, mille tulemusena muutub verekeskus kaasaegsemaks, energiatõhusamaks ja tänapäeva vajadustele vastavaks.

Ädala verekeskuse maja rekonstrueerimine kestab eelduste kohaselt paar aastat. Seniks toimub doonorite vastuvõtt statsionaarselt Meloni ärimajas ja ka Ülemiste Doonorikeskuses. 

Doonorite vastuvõtuajad jäävad uues asukohas samaks. Ka Ülemiste doonorikeskuse lahtiolekuajad ei muutu.

Südalinna doonorikeskus on suurepärase asukohaga ühistranspordiga liikuvatele doonoritele, kuid verekeskus teeb koostööd EuroParki ja Ühisteenused AS-iga, kes võimaldavad doonoritel tasuta parkida lähedal asuvates parkimismajades ja parklates. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.