"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Karilaid: Reformierakond jätkab riigikogus jaburat võitlust lastetoetusi tõstva eelnõu vastu (0)
09. juuni 2022
Jaanus Karilaid Foto Ilja Matusihis

“Justnimelt – jaburat võitlust, sest varem või hiljem võetakse see eelnõu niikuinii vastu. Siiski, tänasest ööistungist saab teha mitmeid poliitilisi järeldusi,” rääkis riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid.

Karilaid lausus, et alles see oli, kui Reformierakond kritiseeris teravalt EKRE poolt läbi viidud obstruktsiooni, millega tehti poliitikat puuetega inimeste arvelt.

“Aga mida me nüüd näeme?” küsis ta. “Täpselt samasugust venitamistaktikat kasutatavad reformierakondlased laste ja perede heaolu arvelt. Saame järeldada, et Reformierakonna enda poliitiline kultuur ei ole grammigi parem ja oma poliitilist topeltstandardit nad isegi ei ürita varjata.”

Karialaiu sõnul läheb see kindlasti negatiivse alatooniga Eesti poliitika ajalukku, et formaalselt peaministrierakonna tiitlit kandev Reformierakond üritab takistada parlamendi enamuse poliitilise tahte teostamist.

“Reformierakondlaste käitumine stiilis “mina tean, mis on õige” on pahatahtlik ning parlamendi enamuse tahte realiseerimisest takistatakse teadlikult ja sihilikult, kuivõrd antud eelnõu ei ole võimalik siduda usaldushääletusega, nagu tegime seda hiljuti viie teise eelnõu puhul,” rääkis ta.

Karilaid ütles, et sellisel kujul parlamendi töö takistamine on oht demokraatiale ja tugev löök õigusriigile. Ja ometigi näitab see ka ilmekalt seda, mida kõike on Reformierakond nõus võimu nimel tegema.

“Võimu omamine ja kümne küünega oma toolist kinni hoidmine on tähtsam, kui parlamendi enamusega arvestamine,” rääkis ta. “On selge, et Kaja Kallas tagasi astuda ei julge, kuid küsimusi tekitab nende võitluse eesmärk. On selleks tõesti lastetoetuste tõstmise nullimine või hoopis Isamaa murdmine? Reformierakonna enda entusiasm eelnõu sisuliselt menetleda on praktiliselt olematu, sest öötundidel viibisid nende poolt saalis vaid üksikud saadikud. Taoline käitumine naeruvääristab Riigikogu tööd.”

Riigikogu tänasel istungil jätkus kolmapäevasel istungil tööaja lõppemise tõttu pooleli jäänud lastetoetusi tõstva eelnõu teine lugemine. Tänasel istungil jätkati eelnõule esitatud muudatusettepanekute läbivaatamist. Kui eilsel istungil jõudis Riigikogu läbi hääletada 52 ettepanekut, siis tänase istungi lõpuks oli 1191 muudatusettepanekust hääletatud 68.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.