"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Tänavaid hakkavad katma Contra ja Tõnu Õnnepalu luuleread (0)
10. juuni 2022

Üle linna maalitakse kõnniteelõikudele 30 eri autori luulefragmendid, millest kokku moodustub Tallinna luulerada.

Kirjanike Liidu noortesektsiooni eestvedaja Reijo Roosi ettepanekul kantakse luuletusi kõnniteedele üle linna. “Tallinna luulerada koosneb 30 fragmendist, mis teevad tiiru peale tervele hansalinnale,” ütles Roosi. “Need luuleread on elulised momendid, mis sunnivad suurlinna lõpmatute voolude keskel korraks peatuma.”
Luuleread suhestuvad spetsiaalselt valitud asukohtadega ning autorite seas leidub lisaks paljudele uutele tegijatele ka tuttavaid nimesid Maarja Kangrost Tõnu Õnnepaluni.
Kirjaniku ja luuletaja Jan Kausi luuleridu võib märgata näiteks Nõmme sillal, Kopli ja Pirita tänavatel. Kaus ütles, et tema lõigud pärinevad kõik 2014. aastal ilmunud miniatuurikogust “Tallinna kaart”, mille uustrükk ilmus eelmisel aastal. “Olen Tallinnast päris palju kirjutanud, sealhulgas kolmes oma romaanis,” lausus ta. “Olen püüdnud Tallinna olemust ilukirjanduslikult avada ja lahata. “Tallinna kaart” on vist olnud neist katsetest kõige kontsentreeritum.”

Elanike endi ettepanek

Projekt hõlmab kõiki linnaosasid ning neljas neist esitasid elanikud luuletänavad ka 2021. aasta kaasava eelarve hääletusele. “Tallinn toetas rõõmuga Kirjanike Liidu noorte ettepanekut luuleraja elluviimisel,” ütles Tallinna linnakunsti kuraator Kati Ots. “Sõbralikuma linna ja kättesaadavama kultuuri loomine on osa Tallinn 2035 arengustrateegiast. Samuti toetab projekt Tallinna kui Euroopa rohelise pealinna 2023 kaasava ja kestliku linna eesmärke, andes oma panuse säästva linnaliikuvuse toetamiseks.”
Luulerada ühendab nutikalt ja minimalistlikke vahendeid kasutades kirjanduse, kunsti ja inimkesksema linna.

Pakub avastamisrõõmu

“Tänavatele kantud luuletused pakuvad kohalikele elanikele nende igapäevasel jalutusteekonnal värsket avastusrõõmu ja elamuslikke märkamishetki, muutes jalgsi linnas liikumise põnevamaks ja meeldivamaks,” ütles Ots. “Sellistel rohujuuretasandi initsiatiividel on väike, aga väga oluline roll tänavate mõnusamaks muutmisel. Loodame ka tulevikus taoliste ettevõtmiste toetamisega jätkata.”
Kaus lisas, et kirjandus on aegluse kunst ning üha kiiremate tempodega maailmas peab selle aegluse eest võitlema. “Peab tegema eraldi pingutuse, et leida ruumi aeglusele, järelemõtlemisele, hingetõmbepausidele,” ütles ta. “Tore, kui noored inimesed püüavad seda uute võtetega teha, katse-eksituse meetodil kirjandusele ruumi juurde võita. Ja võita seda ruumi täiesti otseses mõttes – tuues aegluse kunsti kiirete tempodega linnaruumi.”

Kust Tallinna luulerada leida ja kelle read seal on?
NÕMME
• Tallinna tervitussilt (Mathura)
• Pääsküla pood (Veronika Kivisilla)
• Nõmme sild (Jan Kaus)
• Rahumäe kalmistu (Oliver Berg)

MUSTAMÄE
• Männi park (Carolina Pihelgas)

KRISTIINE
• Marja (Andra Teede)
• Kristiine keskus (Mari-Liis Müürsepp)

HAABERSTI
• Nurmenuku (Andra Teede)

PÕHJA-TALLINN
• Volta (Adam Cullen)
• Pebre tänav (Hanna Kangro)
• Kalarand (Maarja Kangro)
• Pelgurand (Jürgen Rooste)
• Balti jaam (Reijo Roos)
• Kopli (Jan Kaus)
• Noblessner (Mihkel Kaevats)

KESKLINN
• A. Weizenbergi (Billeneeve)
• Tallinna Ülikool (Mari-Liis Müürsepp)
• Videviku tänav (Lilli-Krõõt Repnau)
• Maakri tänav (Maarja Kangro)
• Viru keskuse ristmik (Contra)
• Vabaduse väljak (Piret Bristol)
• Estonia (Reijo Roos)
• Oleviste kirik (Tõnu Õnnepalu)
• J. Kunderi (Triin Soomets)
• Jaapani aed (Kai Aareleid)

LASNAMÄGI
• Lindakivi sild (Timo Maran)
• Seli (Mihkel Kaevats)
• Loopealse (FS)

PIRITA
• Pirita tee (Jan Kaus)
• Tallinna teletorn (Maria Susanna)

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.