"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Pühapäeval toimus 12-tunnine heategevuslik tantsumaraton (0)
12. juuni 2022

Sõltumatu Tantsu Lava ja Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit kutsusid pühapäeval tantsima võrdsete liikumisvõimaluste eest.

Traditsiooniliselt aasta lõpus toimuv Tantsumaraton lükkus tänavu talvest suvesse ning toimub Sõltumatu Tantsu Laval Telliskivi loomelinnakus kokku juba neljandat korda. Heategevusliku ja meelelahutusliku maratoni eesmärk on pühitseda liikumiskultuuri, suurendada liikumis- ja tantsualast teadlikkust ning rõhutada, et igasuguse füüsilise vormiga ja ettevalmistusega inimesed on tantsupõrandal võrdsed ja kaasatud. Muusikat mängivad tunnustatud Eesti DJ-d ja muusikud. Päeva juhivad Kristel Aaslaid ja Tuuli Rand.

“Tantsumaraton on olnud mitmeid aastaid kombinatsioon heategevusest ja enda proovile panekust. 12 tundi järjest tantsida ei ole kindlasti kerge, aga sisemist rütmi hoiab teadmine, et sellega tehakse teistele head. Pühapäeval tantsimegi taas, et seekord koguda annetusi 19-aastase Hendra Raua raske lihasatroofia ravi toetamiseks. Kahju, kui noor inimene peab muretsema, kui kauaks tema ravi jätkuda saab,” kutsub inimesi tantsima Eesti Liikumispuudega Inimeste Liidu esindaja Lili Tiri.

Seekord väliruumis toimuvale tantsumaratonile loob atmosfääri kunstnik Kairi Mändla kujundatud spetsiaalne vabaõhulava, mis võimaldab erinevaid tasapindu ka piiratud liikumisvõimalustega tantsijatel ning üritus toimub iga ilmaga. Maratoni 12 tundi jaotatakse eri tantsustiilide ja ülesannete vahel, kus osalejatele antakse igal tunnil loomingulisi ülesandeid ja pannakse tantsuplatsil proovile vahelduvate tantsustiilide, -vormide ja liikumistega. Kohtunikeks on koreograafid Ingmar Jõela, Madli Teller, Kaisa Kattai, Marek Vetik ja Raho Aadla, kes hindavad osalejate loomingulisust ja tantsimise mitmekesisust. ERR-i kultuuriportaal teeb osa päevast veebiülekande.

Tantsuline vastupidavustest kestab kella üheteistkümnest päeval üheteistkümneni hilisõhtul, igal tunnil keerutab plaate erinev DJ ning päevajuhi ja kohtunike ülesanne on võistlejaid ka turgutada. 12 tundi vastupidanute seast selgub viimasel tunnil maratoni üldvõitja, kes saab auhinnaks peapreemia. Võitjaks saab osaleja, kes on algusest peale järjest tantsinud, näidanud välja aktiivsust ning lõpetab tantsupõrandal kõige viimasena. Tantsumaratonil saab osaleda nii võistlejana kui publikuna kaasa tantsides, võistlejaid toetades ja pealtvaatajana kaasa elades.

Sõltumatu Tantsu Lava seisab hea tantsu- ja liikumiskultuuri arengu eest. Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit tegeleb liikumispuude- ja raskustega inimeste esindamise ja nende õiguste eest seismisega. 

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. STL keskendub liikumise ja kehaga tegelevate lavastuste väljatoomisele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Lisaks etendustele toimuvad STL-is töötoad, loomingulised residentuurid, loengud, korraldatakse nüüdistantsu uute tulijate platvormi Premiere ning kunstnike vaba kohtumisplatvormi. STL on võtnud selge positsiooni Eesti nüüdistantsu arendaja ja valdkondliku eestkõnelejana.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.