"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Inkassofirmad loodavad vanadest trahvidest tulu (0)
13. juuni 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) julgustab parkimistrahvide küsimustes pärima nõu õigusnõustajatelt või tarbijavaidluste komisjonilt. Parkimise trahvinõue aegub nagu iga teinegi ning üldjuhul üle kolme aasta vanune nõue pole enam kohtukõlbulik.

Mõnigi juristibüroo on hoiatanud, et inkassofirmad ostavad kokku aegunud nõudeid ja asuvad siis trahvi saanud inimesi survestama. Samas teavad nad isegi, et nõue on aegunud. Äri rajaneb lootusel, et ehk keegi ei viitsi vaielda ja maksab ikkagi võla ära. Inkassofirmad väidavad samas sageli, et nõude aegumist kohaldab vaid kohus. Tegelikult on nõue aegunud lihtsalt seetõttu, et seaduse kohaldatud tähtaeg on täis saanud ning pärast aegumist võib kohustatud isik keelduda.

Miks aga inimesi just viimasel ajal ja hilinemisega pommitatakse, seda on seletatud asjaoluga, et eraparkla operaatorid said reaalse võimaluse liiklusregistrist sõiduki omaniku või vastutava kasutaja andmeid kätte saada alates jaanuarist 2019. Tõenäoliselt ei olnud seega varem aega vanemate nõuetega tegeleda. Omaette teema on veel vanemad Soomes tehtud parkimistrahvid. Siin on loodud pretsedente, et samamoodi ei saa sisse nõuda vanemaid kui kolme aasta vanuseid trahve. Kohandatakse Soome õigust: seal aeguvad trahvid samuti kolme aastaga.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.