"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Õiguskomisjon toetas tööampsajate kaitset suurendavat eelnõu (0)
13. juuni 2022
Marek Jürgenson Foto Scanpix

Riigikogu õiguskomisjon saatis esmaspäevasel istungil esimesele lugemisele eelnõu, mille järgi saavad tööandjad võimaluse sõlmida töötutega senisest enam lühiajalisi töölepinguid, mis tagavad töötajaile suurema kaitse kui töövõtu- ja käsunduslepingud.

Komisjoni esimehe Marek Jürgensoni sõnul parandab eelnõu lühikesi tööotsi tegevate töötute kaitset. “Eelnõu järgi saab tööandja sõlmida töötajaga kuue kuu jooksul piiramatult kuni kaheksapäevaseid tähtajalisi töölepinguid. Loodetavasti suunab muudatus tööandjaid tööampsavate töötute puhul kasutama lühiajalisi töölepinguid, mis tagavad töötajale suurema kaitse, ning muudab tööampsud töötute seas populaarsemaks,” lausus esimees pressiteates.

Komisjoni liige Tarmo Kruusimäe ütles, et tööampsud aitavad luua paindlikke töövõimalusi ning vähendada vaesusriski langemise ja pikaajalise töötuse ohtu. “Seetõttu on positiivne, kui eelnõu julgustab töötuna arvele võetud inimesi rohkem lühiajalisi tööotsi vastu võtma, ent eelnõu võiks muuta nii, et lühiajaliste töölepingute õigus oleks vaid Eesti kodanikest töötutel,” toonitas Kruusimäe.

Praegu kehtiv kord võimaldab tähtajalist töölepingut sõlmida järjestikku, see tähendab väiksema kui kahekuulise vahega, maksimaalselt kaks korda või pikendada ühe korra. Piirava regulatsiooni tõttu võivad tööandjad sõlmida töölepingu asemel muu võlaõigusliku lepingu, näiteks käsundus- või töövõtulepingu. Sel juhul jääb aga töötaja ilma tööõiguslikust kaitsest, näiteks ei kohaldata tööaja piiranguid, töötasu alammäära, puhkuse ega tööohutuse nõudeid.

Istungil osutati, et eelnõu järgi saab töötajaga sõlmida kuni kaheksapäevaseid tähtajalisi töölepinguid kuue kuu jooksul piiramatult, ent peab arvestama, et kui töötajaga sõlmida uus tähtajaline tööleping pärast kuuekuulist perioodi, siis muutub tööleping tähtajatuks. Samuti tuleb meeles pidada, et töötu võib töötada kuni kaheksa päeva kuus ning kuni 12 kalendrikuul 24 kuu jooksul.

Tööampse on töötuna registreeritud inimestel põhitöö otsimise kõrvalt võimalik teha alates 1. septembrist 2020. Töötuna arveloleku ajal on lubatud töötada võlaõigusliku lepingu või töölepingu alusel või avalikus teenistuses. Lepingu pikkus võib olla kuni kaheksa päeva.

Komisjoni istungil osales ja tutvustas eelnõu sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Komisjon otsustas saata valitsuse algatatud töölepingu seaduse täiendamise eelnõu riigikogu täiskogu istungile esimesele lugemisele 14. septembril.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.