"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
JUHTKIRI Tõeline rikkus (0)
13. juuni 2022
Ivo Karlep

Kas linn on sobiv koht lasterikkuseks? Kuigi teadlased ütlevad, et maal on lihtsam lapsi kasvatada, on siiski Tallinnaski põhjust rõõmustada, sest siin on lasterikaste perede arv tõusuteel.

Tänases leheloos ei kurda ka paljulapselises emad, et linnas oleks raske lapsi kasvatada. Pigem saavad kiita uued korda tehtud pargid koos toredate laste mänguväljakutega. Meil on aastaid propageeritud naiste edukultust, kuhu ei mahu lapsed ja pere. See pole enam popp ja noortepärane ning naised on hakanud ka hiljem sünnitama.

“Seame enne elu korda, küll saame siis ka laste peale mõelda,” on mantra, mida korrutatud oma peas ja kaasade vestlustes pidevalt. Oma kodu ostmine maksab ränka hinda ning ühest hirmkallist üürikorterist teise kolimine ei ole laste jaoks just parim. Võib-olla aitaks sündimusele tõesti kaasa, kui noortele oleksid kättesaadavamad odavamad ning suuremad korterid? Seda igatahes soovitab tänases lehes Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste teadur Mark Gortfelder.

Aasta tagasi toimus riigikogu sotsiaalkomisjoni avalik istung, millel käsitleti laste vaesust. Selgus, et suhteline vaesus ehk laste ebavõrdsus on kõige väiksem ühe ja kahe lapsega peredes, ning mida rohkem on peres lapsi, seda suuremaks nende ebavõrdsus ka kasvab. Mida rohkem lapsi peres, seda väiksem on neile jaguv raha. Ometi on peredesse just kolmandaid ja neljandaid lapsi juurde tulnud ning teadlased arvavad, et siin on mõju avaldanud lasterikastele peredele mõeldud toetused. Suhteliselt jõuliselt kasvanud toetused andsid laste sünniks julgustava signaali. Seega loovad toetused lasterikkale perele võrdsust juurde. Ühest läinudaastasest emadepäeva uuringust, mille viis läbi Pere Sihtkapital, selgus, et üle poole naistest sooviks oma peres näha kasvamas kolme last.

Ka linn on teinud palju selleks, et peresid toetada. Näiteks hoolitsenud tasuta lasteaiakoha või -toidu eest. Kui me tahame, et rahvas kestaks, nagu nõuab Eesti põhiseadus, tulebki hoolitseda selle eest, et igas peres oleks vähemalt kolm särasilmset järeltulijat. Kõik oleneb sellest, mida peetakse elus oluliseks, kas raha või lasterohkust. Arvan, et tõeline rikkus on just lasterikkus, sest sellest oleneb meie kõigi tulevik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.