"Iga piirkiirusele lisatud kilomeeter suurendab tõenäosust sattuda õnnetusse ning raskendab võimalikke vigastusi."

Hannes Kullamäe, Politsei liiklusjärelevalve keskuse juht
Pääsküla raudteejaamas mälestatakse juuniküüditamise ohvreid (1)
14. juuni 2022
Foto: Jukko Nooni

Täna, 14. juunil möödub 81. aastat 1941. aasta juuniküüditamisest. Nõmmel toimub traditsiooniline küüditamisohvrite mälestustseremoonia kell 18.00 Pääsküla raudteejaamas küüditatute mälestusmärgi juures.

Nõmme linnaosa vanema Lauri Paeveeri sõnul on tänane olukord maailmas tõstnud meie rahva ajaloo veel teravamalt esile. „Me ei tohi unustada neid 81. aasta taguseid kuritegusid ja ohvreid. Tänasel mälestusteenistusel asetame pärjad kõigile süütutele inimestele, kes soovisid elada vabal maal, kuid pidid seetõttu kannatama okupatsioonivõimude repressioonide all,“ rääkis Paeveer.

Mälestustseremoonial võtavad sõna Nõmme linnaosa vanema asetäitja Karmo Kuri, Riigikogu esimees Jüri Ratas, Tallinna Linnavolikogu liige Tiit Terik ja ajaloolane Leho Lõhmus. Vaimuliku talituse viib läbi Nõmme Rahukoguduse õpetaja Ove Sander. Tseremoonial osalevad ka Kaitseliidu Nõmme malevkonna liputoimkond ja Tallinna politseiorkester.

Pääskülas on 14. juunil küüditamisohvreid mälestatud 1991. aastast alates. Mälestusmärgi skulptor Tõnu Maarandi taies kujutab raudteerööbast stiliseeritud okaste vahel – teekond raudteel ja selle lõpp okastraadi taga.  Traditsioon sai alguse Nõmme Heakorra Seltsi aktiivse liikme Elvi Pirgi  eestvedamisel.

1941. aasta mais ja juunis küüditati Nõukogude Liitu umbes 95 000 inimest Eestist, Lätist, Leedust, Poolast ja Rumeeniast. See nn massioperatsioon viidi Leedus, Lätis ja Eestis läbi ühel ajal – 14.–17. juunil 1941. Operatsiooni käigus arreteeriti kõik okupatsioonivõimudele segavana tundunud inimesed. Peamiselt eelpool nimetatud riikide iseseisvuse üles ehitanud poliitilise, sõjalise ja majandusliku eliidi hulgast. Nad viidi vangilaagritesse, kus valdav enamus nendest juba esimese aasta jooksul hukati või hukkus.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
20. juuni 2022 19:36
1941. aasta 14. juunil küüditati Eestist umbes 11 000 inimest. Nendest 3500 olid venelased - endised valgekaartlased ja 420 juuti, põhiliselt trotskistid ja kaupmehed.