"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod Vabaduse väljakul seisab taas Pisarate vagun (0)
14. juuni 2022
Foto: Mats Õun

Tallinnas Vabaduse väljakule üles seatud installatsioon „Pisarate vagun“ meenutab 81 aasta eest toimunud juuniküüditamist. 

Vaata galeriid (15)

14. juunil 1941. aastal küüditasid Nõukogude okupatsioonivõimud Eestist Siberisse üle 10 000 inimese. Seda meenutab kogu päeva vältel Eesti pealinna peaväljakul seisev „Pisarate vagun”. Seekord on pooled pisarad Ukraina lipuvärvides. Näitlejad esitavad virtuaalselt eesti autorite luuletusi, milles kajastuvad küüditamine, sellega seotud traumad ning küüditamisohvrite mälestamine läbi aastakümnete ja erinevate olude. Muusikalisi meenutusi esitab Toomas Lunge.

Keskpäeval asetavad Tallinna Memento esindajad pärjad ja lilled Linda kivi jalamile. Liiva kalmistul asetatakse pärg hukkunud riigiametnike mälestuseks. Kell 15.15 avatakse Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaali nimekoridoris uued nimetahvlid, sellel järgneb kell 16 mälestustseremoonia ja -kontsert.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.