"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Mupo: Inimesed on jäätmejaama tee selgeks saanud, pakendijäätmete ümbrus on tänu kaameratele korras (0)
15. juuni 2022

“On toodud patju, tekke, potte, panne ja muud träni,” loetles mupo menetluse ja piirkonnatöö peainspektor Anne Järve. “Lisaks on veel kohale tassitud hamstripuur, õnneks ilma hamstrita, akvaariumid, toolid, mööbliesemed, riiulid, moosipurgid, kurgipurki koos vanade kurkidega, jalanõusid, laste turvatoole, kelke, rulasid, rattaid, pesureste.“

Pakendikonteinerite ümbrus jätab tihtipeale soovida. Pirita on oma prügikastide ümbrused korda saanud kaamerate abil. Varem veeti pakendikastide juurde igasugust sinna mitte kuuluvat olmeprügi. Mida teevad inimesed, kui prügikast on täis saanud?

“Mina võtan, siis prügi tagasi,“ ütles Hele-Riin. „Ootan järgmise korrani või vaatan, kus tühi prügikast on, sinna kõrvale ma küll ei jäta.“

Ka Heli ütles, et pigem ootab, kui konteinerisse ruumi tehakse.“ Inimesed on süüdi, et nad valesse kohta oma prügi panevad,“ lausus ta. „Kiri on küll kolmes keeles, aga ikkagi on valesti pandud.“

Maret sõnas, et temal ei teki prügi jätmisega probleemi. “Ma käin koeraga jalutamas ja siis näen, kas prügitünn on täis või ei ole,“ rääkis ta. „Prügikast on minu kodule väga ligidal, nii et ei ole probleemi prügi ära viimisega.“

Paraku ei ole alati nii mõistvaid inimesi, sest ikka jäetakse prügi kastide kõrvale maha, kui seal sees enam ruumi ei ole. Suureks probleemiks on ka toodud prügi, mis sinna tegelikult ei kuulu.

“On olnud kordi, kus on ilmselt majapidamist tühjendatud, sest toodi patju, tekke, potte, panne ja muud träni,” loetles mupo menetluse ja piirkonnatöö peainspektor Anne Järve. “Lisaks on veel kohale tassitud hamstripuur, õnneks ilma hamstrita, akvaariumid, toolid, mööbliesemed, riiulid, moosipurgid, kurgipurki koos vanade kurkidega, jalanõusid, laste turvatoole, kelke, rulasid, rattaid, pesureste. Ühesõnaga kõike, mis pähe tuli ja üle jäi. Inimesed unustasid ära, et on olemas jäätmejaam.”

Pirita sai oma prügimajanduse tänu kaamerale ja mupo järjepidevale tööle kontrolli alla. Hea eeskuju on nakkav, sestap kaalub nii mõnigi linnaosa kaamerate paigaldamist. „Kaamera paigaldamine oli hea lahendus, sest inimesed hakkasid rohkem kartma ja toodi sodi vähem,“ märkis Järve. „Siiski on inimesi, kes süüdimatult ka kaamera all oma suurjäätmeid kohale veab.“

Ühe näitena tõi Järve Selveri parkla pakendikogumis platsi välja. „Jaanilaupäeva järgselt tulin tööle ja vaatasin, et sealsed prügikastid ei paistnud enam välja,“ kirjeldas ta. „Mul kukkusid käed rippu ja olin tõesti üllatunud. Oleme järjepidevalt teavitustööd teinud nii Facebookis kui ka linnalehes, et sõna on laiali saadetud. Väga hea prügi sorteerimise olukord veel ei ole, aga võrreldes varasemaga on inimesed jäätmejaama tee selgeks saanud.“

Inimesed ütlevad vabanduseks, et äkki keegi soovib nende viidud mööbliesemeid. „Ilm teeb oma töö ja tegelikkuses ei taha neid asju keegi,“ sõnas Järve. „Meil on olemas erinevad taaskasutuskeskused, kuhu saab oma asju viia. Kui inimene ei tea, kuhu viia, saab Tallinna abitelefonile (14410) helistades seda alati küsida. Kui oma kodu hoiavad inimesed puhtana, siis miks aia taga peab olema kole?“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.