"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Tallinnas antakse sel nädalal üle Euroopa Disainiauhinnad (0)
15. juuni 2022
Eesti Disainikeskuse juhataja Tiia Vihand. Foto: Iris Kivisalu

17. – 19. juunini toimub Tallinnas Euroopa Disainifestival, mis toob Eestisse kokku enam kui 100 tippdisainerit kogu maailmast. Festivali kulminatsiooniks saab laupäeval Kultuurikatlas toimuv Euroopa disainiauhindade gala, kus tunnustatakse Euroopa parimaid. Teiste seas on nomineeritud neli Eesti disainibürood.

„Disainifestivali tuum on viia kokku disainereid ja valdkonna huvilisi Euroopast ja kaugemaltki. Kohalikele disaineritele annab see võimaluse suhelda, vahetada kontakte ja ideid maailma tippudega otse koduukse all. Saame rahvusvahelisel tasandil tutvustada, kuidas meie disainibüroodel läheb ning milline on disainerite võimekus Eestis ,“ rääkis sündmuse peakorraldaja Eesti Disainikeskuse juhataja Tiia Vihand.

„European Design Awardsi võiks võrrelda disainerite olümpiaga – tegemist on ühe laiahaardelisema disainerite tunnustamise üritusega maailmas,“ märkis Tiia Vihand. „Konkursile esitati sel aastal üle 1400 töö 34 erinevast riigist. Eestist laekus 50 projekti, mis on meie kõigi aegade rekord ning nominentide hulka jõudis neist neli disainibürood: DUX, Velvet, Neway ja Platvorm.“

Samas rõhutab Vihand, et festival ei ole mõeldud vaid eriala inimestele. „Kavas on mitmeid näitusi ja tasuta tegevusi linnaruumis. Ka töötubadest ning konverentsist on oodatud osa võtma kõik, kes soovivad rohkem teada saada disainist ja selle kasutamise võimalustest. Esinejate seast leiab tõelisi staare sh mitu TED-konverentside esinejat ning teemad, mida käsitletakse, kõnetavad samuti laiemat publikut, sh innovatsioon, eetika, tulevikutehnoloogia, jätkusuutlikkus jm,“ selgitas Tiia Vihand.

Festivali raames avatakse näitus „Rääkiv linnaruum. Graafiline disain ja tüpograafia Tallinna linnaruumis‘‘, mis koosneb ligi 40 eriilmelisest graafilise disaini ja tüpograafia näitest, mis on eksponeeritud nii Tallinna linnakeskkonnas kui veebipõhises kaardirakenduses. Näituse avamine toimub 17. juunil kell 13.00 Eesti Kunstiakadeemias.

Laupäeval toimuva disainikonverentsi „Beyond Design“ peaesinejad on: disainer, sotsioloog ja jätkusuutlikkuse provokaator Leyla Acaroglu, futurist Angela Oguntala, disaini-ja tehnoloogiaalane eetik prof. Ariel Guersenzvaig, loominguline strateeg ja probleemilahendaja Marksteen Adamson jt.

Kolmepäevase festivali programm koosneb töötubadest, näitustest, disaini jalutuskäikudest, disainibüroode avatud ustest ning vestlustest ja kulmineerub laupäeva õhtul Kultuurikatlas toimuva European Design Awards 2022 tseremooniaga, kus tunnustatakse Euroopa parimaid disainibüroosid.

Festivali programmiga saab täpsemalt tutvuda Eesti Disainikeskuse kodulehel: https://disainikeskus.ee/et

Euroopa disainifestival 2022 toimub ED-Awards ja Eesti Disainikeskuse koostöös. Alates 2007. aastast on ED-Awards kokku toonud säravaimad Euroopas tegutsevad graafilise disaini, digitaalse disaini, teenusedisaini jt disainivaldkondade inimesed. ED-Festival on varasemalt toimunud sellistes linnades nagu Stockholm, Zürich, Rotterdam, Helsingi, Istanbul, Viin, Porto ja Oslo.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.