"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod ja video Arteri kvartal loodab saada uueks linnasüdameks, kvartalisse tuleb suurim jalgrattaparkla kogu Eestis (0)
16. juuni 2022

Täna sai nurgakivi Liivalaia ja Juhkentali tänava nurgale rajatav Arteri kvartal, mille koguinvesteering ulatub 150 miljoni euroni. Sellest loodetakse kujundada uus linnasüda. Kvartal kasutab uut kvaliteeti nii liginullenergiahoonete kui ka suurima jalgrattaparklaga kogu Eestis.

Vaata galeriid (44)

“Siin on koos ju mitte ainult büroopinnad, vaid restoranid, spa, sprodiklubi, park, katuseterrassid, korterid ja üürikorterid,“ loetles Arteri projektidirektor Allan Remmelkoor. „See on kindlasti hästi kompleksne ja mitmekülgne ja seetõttu me ütleme ka, et siin on tulevastel töötajatel kindlasti võimalik hoida kokku oma igapäevast aega.”

Vaata galeriid (5)

Arteri eesmärgiks on saada kohtumispaigaks. Seepärast valmib siia ka uus linnaväljak ning park. Hoonetesse tuleb parem ventilatsioon ja Tallinna kõrgeim restoran, mis hakkab tegutsema 28. korrusel.

Nurgakivi tseremoonial ajakapslisse lisatud Eesti firma AEGAON käekell võtab Kapiteli nõukogu esimehe Toomas Annuse sõnul läbi irooniaprisma vaadates sümboolselt kokku igikestva vastuolu dokumente menetlevate inimeste töökorralduse ning iga projekti mõistliku ajagraafiku vahel.

„Kinnistu detailplaneering kinnitati 2003. aastal, Kapitel ostis kehtiva detailplaneeringuga kinnistu 2015. aastal ning ehitusluba õnnestus meil saada 2021. aastal. Iga aasta detailplaneeringu või ehitusloa menetlust lisab kuludele vähemalt 10%. Arter kvartali puhul läheb üleplaaniline menetlus meile tänaste teadmiste järgi maksma 50 miljonit eurot ehk 30% investeeringust. Kui Eesti rahva vanasõna „AEG ON RAHA“ algne sisu oli rõhutada aja väärtust, siis täna tundub see olevat ununenud ning väärtust kaotavad üha tempokamalt nii aeg kui raha,“ kommenteeris Annus.  

Tallinna uus maamärk Arter kvartal koosneb 28-, 15- ja 9-korruselisest hoonest ning neid ühendavast keskhoonest koos parkimismajaga. 2024. aasta sügisel valmivasse kvartalisse tuleb 38 000 m² üüripinda ning ettevõtetest rentnikud saavad lisaks oma büroopinnale tööks ja loomeks avatud erinevad koosolekuteruumid, ühisloomealad, õuealad ja kohvikud. Kvartali hoonete ette tuleb linnaväljak, 15- korruselise büroohoone katuseterrassile 500 m² suurune linnaaed ning hoonete taha jääva kunagise Härjapea jõesängi alale park, mis on avatud kõigile linnaelanikele. Hoonetesse on kavandatud ka ligi 60 üürikorterit.

Kvartali esimese korruse sisetänavate ja siseväljaku rohelusele panustava kontseptsiooni lõi Kapitel koostöös rahvusvahelise kogemusega Londoni arhitektuuribürooga StudioN. Kvartalis avatakse kolm restorani, sealhulgas 28. korrusel asuv katuseterrassiga restoran. Teenuste hulgas on spordiklubi koos 20 m ujula, lõõgastusbasseinide, saunade ja väliterrassiga, tervise- ja iluteenused ning lastehoid. Kahekorruselisse maa-alusesse parklasse ja parkimismajja tuleb kokku 470 parkimiskohta, autopesula, Eesti suurim – 90 kohaga jalgrataste siseparkla jalgrataste pesu- ja remondialaga ning riietus- ja duširuumidega. Kvartali arhitekt on Martin Aunin ning sisearhitekt Arhitekt11, ehituse peatöövõtja on Merko Ehitus Eesti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.