"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod ja video Kopli kogukonna retseptinäitusel saab tutvuda 62 eripalgelise retseptiga (0)
16. juuni 2022
Foto: Albert Truuväärt

2021. aasta oktoobris koguti „ACCESS“ kultuuriprojekti käigus Kopli elanikelt ühe päeva jooksul 62 eripalgelist retsepti. Südamelähedasi retsepte jagasid Kopli inimesed, kellest vanim on 82- ja noorim 12-aastane. Retseptid aitas üle vaadata ja käepärasemaks teha kokk Aldur Soosalu ning Kalamaja muuseumi eestvedamisel sündis neist nüüd näitus.

Vaata galeriid (39)

Aadressil Kopli 93 tegutseb juba mõnda aega Kopli kogukonnakeskus. Nüüd on kogukonnahoovis võimalik vaadata
näitust Kopli retseptidest, mis on Kopli kandi inimestelt kokku kogutud ja järele proovitud. Samas on valmis saanud ka parandustöökoda, mida suve jooksul sisustama hakatakse.

Eelmisel sügisel koguti “ACCESS” kultuuriprojetki käigus Kopli elanikelt ühe päeva jooksul 62 toiduretsepti, millest nüüd tehti väike valik ja pandi Kopli 93 kogukonnahoovi üles näitusele. “Inimesed, kes siis Koplis elavad või külla tulevad, saavad siin elavate inimeste kööki sisse piiluda, mida Kopli inimene aastal 2022 sööb ja milliseid toite valmistab,” lausus Kalamaja muuseumi juhataja Kristi Paatsi.

Kõige vanem retsepti autor on 81-aastane Tamara Zaitsev ja temalt pärineb õunapiruka retsept. Sergei aga, kes on elanud Koplis suurema osa oma elust, pakkus välja oma laspepõlve lemmiktoidu, kus terve saia vahele tuleb toppida ohtralt köögivilju, hakkliha ja riivjuustu. Nimetus on sellel Kopli hommikusöök.

“Täna mul on dieet ja kahjuks viimased pooleteist aastat ei saa seda teha. Aga võin öelda, et 2-3 aastat tagasi tegin seda päris tihti, 2-3 korda nädalas, ja ma võin öelda, et see on väga maitsev,” rääkis retsepti autor Sergei.

Kopli 93 kogukonnakeskuses on just valmis saanud ka parandustöökoda, mida äsja tööle asunud meister Andre asub
suve jooksul sisustama. Eesmärk on pakkuda suve lõpuks kogukonnainimestele võimalust tulla koha peale oma kätega vanu asju parandama.
“Alustame eelkõige puutöömasinatest, kõik selleks, et teha mööblit, parandada ja alustades väikestest peitlitest, lõpetades suurte saagidega. Kõik see, mis vajalik meisterdamiseks. Edasi vaatame kivi, vaatame metalli suunas, kõik mis vähegi rahvale huvi pakub,” rääkis töökoja plaanidest meister Andre Pichen.

“Meil kõigil ei ole vaja nii palju tarbida. Meil ei ole vaja igal ühel akutrelli ega ketassaagi koju, me saame kõik seda kogukondlikult jagada ja see ongi selline koht, kus seda teha,” lisas Salme Kultuurikeskuse direktor Sten Svetljakov.

Retseptinäitus valmis Kalamaja muuseumi, Kopli 93, Tallinna strateegiakeskuse ja Tallinna kultuuri-ja spordiameti osalusel, selle kujundas Kristiine Špongolts ja toimetas Maarja Valk. Näituse tekstid on eesti, vene ja inglise keeles. Kõik ACCESS projekti raames kogutud retseptid on leitavad Tallinna Linnamuuseumi ajaveebist blogi.linnamuuseum.ee.

Näitus on kõigile huvilistele avatud Kopli tn 93 hoovis igal kolmapäeval kell 17–20, seda kuni sügisilmade saabumiseni. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.