"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
mesilased nutitarudes Mesinik Allan Liht: mesitaru muudavad nutikaks soojust, heli ja niiskust mõõtvad andurid (0)
17. juuni 2022

Kaja keskuse maja sai ühed asukad juurde. Need on mesilased, kes pandi elama nutitarudesse. Tarud on ühendatud arvutivõrku ja nii saab mesinik kohe teada, kui mesilindudega peaks midagi juhtuma.

Mesilinnud koguvad nektarit paari kilomeetri raadiuses oma kodutarust. Tarud on nagu tarud ikka, ainult et jälgida saab neid ka kaugelt.

“Selle teeb nutikaks see, et igas tarus on sees andurid, mis mõõdavad erinevaid parameetreid. Alguses valgus, CO2, õhus lendavaid orgaanilisi ühendeid, soojust, heli ja niiskust,” selgitas mesinik Allan Liht. “Talvitub umbes kümme tuhat mesilast keskmiselt talvel, aga siis korjeperioodil on seal kuuskümmend tuhat.”

Nende andmete põhjal saab esialgu kohe teada, kui perega midagi juhtunud on. Samas annavad andnmed pikas plaanis teadmisi mesilaste pidamisest üldisemalt.

“Ja kui tekib mingi eriolukord, näiteks temperatuur järsult langeb madalale. Muidu on temperatuur 34-35 kraadi juures, et haue toimiks, aga kui see langeb järsult, siis me saame kohe saata mesinikule punase lipukese, et taru number 2 tuleb kontrollida,” kõneles mesilaste jälgimise plussidest Tehnopol roheklastri juht Ragmar Saksing.

Mesilased võeti Mustamäe 60 sünnipäeva puhuks, et sügisel midagi kinkida oleks. Aastad pole küll vennad, aga kolm taru Tehnopolis andis möödunud aastal 120 kilo mett.

“See mesi läheb meil juubeliaasta kingitusteks ja sellest hakkas ka meie mõte liikuma,” ütles Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats, “Mis on veelgi olulisem mõte kogu nendel tarudel, veelgi olulisem kui mesi, ta on ju ka teadusprojekt.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.