"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video Näitleja Henrik Kalmet: kooliaegne kiusamine võib jääda inimest saatma terveks eluks (2)
17. juuni 2022

„Selle tõttu, et on sotsiaalmeedia ja telefonid, siis kius saab õpilased igal pool kätte,“ selgitas Kiusamisvaba Kooli videoklipi režissöör Henrik Kalmet. „Kui varem oli kiusamine võib-olla ainult kooliseinte vahel ja kodu oli pelgupaik, siis nüüd on see 24/7 ja seda suurem see probleem ka on, mitte kuskil ei ole võimalik selle eest peitu minna.“

Neljapäeval, 16. juunil filmiti Eesti Draamateatris Kiusamisvaba Kooli uut videoklippi, mille eesmärk on kasvatada teadlikkust koolikiusamisest ja leida uusi püsiannetajaid, kelle abiga viia uutesse Eesti koolidesse KiVa kiusuennetusprogrammi.

Klipi kandvaks sõnumiks on “Kiusamine võib jääda sind saatma kogu eluks”. Tegevuse keskmes on näitleja Priit Võigemast ja 10-aastane Remi Leek.

„Mina olen selles videoklipis kiusatav,“ ütles näitleja Priit Võigemast. „Kiusaja on mul terve päev kukil ja koguaeg sosistab kõrva asju, mis tõmbavad minu eneseusku alla, et kogu see raskus on mul pidevalt õlgadel.“

Video sõnum on märgata koolikiusamist, mis tihti on vaimne ja mis ei jäta otseseid jälgi, aga on meil koormana igapäevaselt kaasas. Klipi autorid on üritanud vaimse koorma füüsiliselt nähtavaks teha.

Kalmeti sõnul on kampaaniavideo sisu kujundlik, kuid siiski üheselt mõistetav. “See klipp proovib läbi lihtsa kujundi näidata, kuidas kooliaegne kiusamine võib jääda inimest saatma terveks eluks,“ kirjeldas ta. „Oleme vaimset koormat kujutanud läbi füüsilise kandami, kus kunagine kiusaja istub siiamaani ohvril kukil, surudes teda alla ja raskendades igapäevast toimetamist. Füüsilist raskust mõistavad ja märkavad inimesed paremini ning see on kõigile ka arusaadavam kui vaimsete probleemide hoomamine. Soovime selle klipiga öelda ja näidata, et vaimsed haavad on sama olulised kui füüsilised haavad, kui mitte isegi ohtlikumad.”

Kiusamisvaba programmi abiga õpivad lapsed kiusamist ära tundma ning kiusamisjuhtumitele kohaselt reageerima, kusjuures suur rõhk on pealtvaatajate rolli teadvustamisel. Selleks, et koolides kiusamist vähendada peab koolipere süsteemselt ja järjepidevalt kiusuennetusega tegelema.

„Koolid arvavad, et sellest piisab kui kutsuda kord aastas mõni endine õpilane või kuulsus rääkima sellest, kuidas ta on oma kiusamise kogemusest lahti saanud,“ ütles SA Kiusamisaba Kool tegevjuht Ingi Mihkelsoo. „Aga erinevad uuringud kinnitavad, et sellisel tegevusel on mõju kahest päevast kuni kahe nädalani.“

Kalmeti sõnul oli klipiga soov laiendada ka koolikiusamise teemat. „Näidates, et see ei puuduta ainult lapseiga ja lapsi koolis, vaid ka täiskasvanuid hiljem,“ märkis ta. „Paljud kompleksid ning hilisemad ebakindlused võivad olla just sealt pärit.“

Draamateatris filmitakse videoklippi seetõttu, et näidata Priit Võigemasti tavapärast elu ning kuidas koorem tema tööd raskendab. „Oleme tulnud Priit Võigemasti tööskeskkond,“ rääkis Kalmet. „Ta on peaosas ning ta mängib iseennast, näitab oma igapäevaelu ning seda, kuidas see koorem tema elu ja tööd raskendab.“

Klipp jõuab inimesteni juba sügisel, mil lapsed kooliteed alustavad.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

teada värk
18. juuni 2022 09:26
Kui saabuvad sobivad ajad, siis tehakse tagasi.
halloo!
17. juuni 2022 14:34
Paksude inimeste pekilasu pärinebki just koolikiusamisest ja tüüp tassib seda tünni surmani. Lahe! Haara nüüd kohe telefon ja pane projekt liikuma. Disainime iga teise paksmaoks. Kuni letaalse lõpuni.