"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Uuring Hinnatõus on mõjutanud enamuse inimeste toimetulekut (1)
20. juuni 2022
Foto: Pixabay

Uuringufirma Norstat läbi viidud uuringust selgub, et hinnatõus on mõjutanud 76 protsenti inimeste toimetulekut, sealjuures ligi pooled ehk 46 protsenti inimestest vähendanud oma harjumuspärast toidukorvi ning 44 protsenti säästab teadlikult elektrilt, vahendab BNS.

32 protsenti on edasi lükanud kodu remondi ja 13 protsenti on pidanud loobuma oma kodu soetamise plaanidest. Kaheksa protsenti inimestest jätab vajalikud ravimid välja ostmata. Kolmandik inimesi on pidanud korrigeerima puhkuseplaane. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets tõdes, et inimeste sissetõusud hinnatõusuga toimetulekuks peavad suurenema. “Sotsiaaldemokraatide ettepanek on uude valitsusleppesse sisse kirjutada 800 eurone tulumaksuvaba miinimum ja maksuküüru nihutamine, mis suurendab keskmise ja madalama palgaga inimeste sissetulekuid aastas 720 kuni 1320 euro võrra.“ 

„Meie arvutuste kohaselt võidab niisuguse maksuloogika puhul kaks kolmandikku tööealisest elanikkonnast, ehk et see on sisuliselt ainuvõimalik viis, et tööinimesed ja pered hinnatõusus oma senist elatustaset ei kaotaks. Sotsiaaldemokraatide jaoks on see ka väärikuse küsimus – oma palgast peab olema võimalik ära elada ja pole õige, et inimesed on sunnitud riigilt taotlema erinevaid ajutisi toetusi,“ lisas Lauri Läänemets.

Valdav enamik vastajatest oli veendunud, et hinnatõusuga toimetulek peab olema valitsuse ja riigieelarve prioriteet. Vaid kümnendik vastajatest leidis, et inimesed ise peavad oma tarbimist muutma.

Uuringufirma Norstat viis Sotsiaaldemokraatliku Erakonna tellimusel 1000 vastajaga uuringu läbi maikuu lõpus.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Pahane
20. juuni 2022 17:08
Nüüd kus on vaja hoida idarinnet igasugune hinnatõusust ja toimetulekust rääkimine võrdsustatav riigireetmisega koos kõigi sellest tulenevate tagajärgedega!