"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
UUS JA UHKE Keskhaigla EMO saab nüüd vastu võtta rohkem patsiente (0)
20. juuni 2022
Aleksandr Gužov

“Üha rohkem vajavad abi jalakäijad, kes saavad vigastusi, kui neile sõidetakse elektritõuksiga otsa,” ütles Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja dr Külvar Mand. Haigla uuenenud erakorralise meditsiini keskus sai juurde ruumi ja uue tehnika patsientide võimalikult kiireks aitamiseks.

Uuenenud erakorralise meditsiini keskuse avas Ida-Tallinna Keskhaigla (ITK) möödunud esmaspäeval. Seal sai korras ruumid ka radioloogiakeskus, mis traumadega patsiente kiiresti läbi vaadata aitab.

Mandi sõnul aitab uuenenud keskus abi kiiremaks muuta. “Saame pakkuda patsientidele, sh silmatraumaga erakorralisse vastuvõttu pöördujatele, senisest kiiremat diagnostikat ja abi,” lausus ta. “Kogu töökorraldus on tänu uuendustele hästi läbi mõeldud. Märgatavalt on paranenud ka haigla valmisolek hädaolukordadeks.”

Kokku on uues erakorralise meditsiini keskuses 19 voodikohta. Kolm kohta neist on mõeldud kriitilistele patsientidele, kaks isolaatorit infektsiooni või muude ohtlike haigusseisunditega (näiteks kemikaalimürgistusega) patsientidele ning kaks voodikohta protseduuride tegemiseks. “Saime juurde viis voodikohta, mis pakuvad seni ruumipuuduses vaevelnud keskusele olulist leevendust,” mainis Mand.

Olemas kõik seadmed

ITK erakorralise meditsiini keskusest käib aastas läbi keskmiselt 50 000 tallinlast ja linna külalist. Ühe osa neist moodustavad traumapatsiendid, kelle arv on suve hakul tõusnud. Eriti palju kannatanuid jõuab EMO-sse tõukeratta õnnetuste tõttu. “See kipub olema tõusev trend nii täiskasvanute kui ka nooremate seas,” sõnas Mand. “Iga kord ei ole kannatajaks tõuksiga sõitja, vaid just jalakäijad, kes saavad vigastusi, sest neile sõidetakse otsa.”

Diagnostikakliiniku juhataja Aleksandr Šamarin rõõmustas uute seadmete üle. “Diagnostikaseadmeid kasutame 24/7 ja väga intensiivselt, seega on nende väljavahetamise vajadus olnud ilmne,” sõnas ta. “Uued seadmed on kaasaegsed ja nii saame pakkuda patsientidele parimaid diagnostilisi võimalusi. Samuti on oluline töötingimuste parandamine.”

Tõmbekeskus uutele töötajatele

Uude keskusesse on ehitatud spetsiaalne lüüs kiirabiautodele, kuhu mahub 4–6 sõidukit, mis saavad aastaajast sõltumata seal oodata. “Eriti oluline on lüüsi olemasolu talvisel ajal ja vihmaga, sest nii ei pea enam patsiente välitingimustes transportima,” ütles Mand.

Uudne on kõikide saalide vahel toimiv keskne jälgimissüsteem, mis võimaldab patsientidel silma peal hoida mis tahes kohast.

ITK juhatuse esimehe Tarmo Bakleri sõnul parandab keskuse remont ja laienemine arstiabi kättesaadavust Põhja-Eestis. Keskuse jaoks on täiesti uus meditsiinitehnoloogia oktoobris-novembris kasutusele võetav statsionaarne positronemissioontomograaf. “Seni oleme kasutanud mobiilset seadet, kuid sügisest tuleb uus seade, mis on igapäevaselt haiglas olemas,” lausus Bakler. “See saabub küll hiljem, aga erakorraliste patsientide jaoks on kõik vajalikud seadmed kohal.”

Linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et kui linna suurem eesmärk on rajada täiesti uus Tallinna Haigla, siis vajalikud on ka kõik vaheetapid. “Inimesi tuleb ravida ka praegu ja teenused sõltuvad väga palju keskkonnast,” ütles ta. “Erakorraline meditsiin sõltub väga palju tehnoloogiast ning need on omakorda sõltuvuses füüsilisest keskkonnast. Praegune investeering oli hädavajalik, et pakkuda neid teenuseid kvaliteetselt ja operatiivselt.”

Abilinnapea Betina Beškina sõnul saab uuest keskusest tõmbekeskus uutele töötajatele. “Loodame ka, et meie töötajad, kes on välismaale läinud, tulevad kodumaale tagasi,” rääkis ta. “Ma usun, et ITK uuenenud erakorralise meditsiini keskus saab olema üks põhjustest, et ka uued tulijad on huvitatud sellises keskkonnas töötamisest.”

ITK erakorralise meditsiini keskuse ja radioloogiakeskuse uuendamine maksis ligi 6,5 miljonit eurot, lisaks soetati meditsiiniseadmeid 3 miljoni euro väärtuses. Uuendatud pinda on 3000 m2. ITK erakorralise meditsiini keskus asub Ravi 18.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.