„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Kuidas hoida traditsioonilist meediat? (0)
20. juuni 2022
Foto: Scanpix

Uudisteagentuur BNS vahendas Reutersi instituudi uuringut, mille järgi inimesed hoiavad depressiivsust tekitavatest uudistest aina rohkem eemale. Paraku ei paku praegu maailmas nähtavad suundumused midagi positiivset. Kokku 46 riigis 93 000 küsitletava seas tehtud uuring leidis, et aktiivselt uudiseid vältivate inimeste arv oli alates 2017. aastast tõusnud 29%-lt 38 peale.

Mõnes riigis on need näitajad koguni kahekordistunud, teiste hulgas Brasiilias ja Suurbritannias, vastavalt 54 ja 46%. Eriti peavad uudiseid masendavaks noored. Meediatööstusele ei kujuta uuringu tulemused seega endast midagi head – välja arvatud sotsiaalmeediale. BNSi vahendatud uuringu taustaks võiks meenutada andmeid, mida on esile toonud Ühendriikide meediauurijad selle kohta, millist liiki meediat eri vanuses inimesed tarbivad.

Võiks järeldada, et asi pole mitte niivõrd uudiste negatiivsuses, vaid nn vana meedia ehk raadio, TV ja ajalehtede üha suuremas ebapopulaarsuses. Vanuserühmas 18-34 juhib Ühendriikides konkurentsitult sotsiaalmeedia. Seal hangib teabe ligi pool vanuserühmast. Ajalehtede ja TV osa on selles rühmas marginaalne – 10% kandis.

Kõige enam loevad ajalehti ja vaatavad televiisorit inimesed vanuses 65 ja rohkem. Kui need kaks poolt kokku panna, siis selgubki, miks ka nn raskete, näiteks sõjauudiste vahendajad üha enam sotsiaalmeediasse kolivad: et nooremat auditooriumit leida. Kuna sotsiaalmeediasse siirdub üha enam reklaamiraha, aga teisalt ei kehti seal ajakirjanduse eetikanormid, ripubki õhus küsimus, kas peaks ja kes jaksab n-ö vana meedia süvenevaid kahjumeid katta. Pilgud pöörduvad üha enam valitsuste poole.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.