"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
fotod ja video Lauluväljakul avatud mälestuspingid kannavad Roman Toi, Alo Mattiiseni, Miina Härma, Ülo Vinteri ja Ester Mägi nime (0)
20. juuni 2022
Foto Mats Õun

„Viis väärikale nimele pinki on vaid üks osa kogu meie alast, mida püüame väärtustada,“ ütles Tallinna Lauluväljaku direktor Urmo Saareoja. „20 teist suurkuju on veel kahe aasta jooksul tulemas. See kõik võtab aega, küsimus on, kuhu need täpselt paigutame, sest iga koht peab olema väärikas. Kui täna saime mäe alale pingid paika, siis liigume edasi nõlvast allapoole ja lõpuks jõuame Mereväravatesse.“

Vaata galeriid (46)

Tallinna Lauluväljak ja Kultuuripartnerluse SA algatasid koostööprojekti, mille raames väärtustub Lauluväljaku territoorium järgneva kahe aasta jooksul kahekümne viie Eesti kultuuri-ja ühiskonnaelu suurtegija nime kandva mälestuspingi võrra.

Koostööprojekti raames saavad omakorda kakskümmend viis noort Eesti kultuurielu talenti ühekordse toetuse osaliseks. Barclay de Tolly Sõprade Klubi, Heidi ja Allar Jõks, Olav Miil, Limestone factories of Estonia ja Kultuuripartnerluse SA toetavad kokku noorte Eesti talentide õpinguid ja loomingulisi tegevusi kokku vähemalt 20 tuhande euro ulatuses. 

Esimesed viis toetust pälvisid kontratenor Martin Karu, lauljanna Hedi Maaroos, kitarrist Helin Hallik ja tšellist Marcel Johannes Kits ning Jõgeval toimuva Alo Mattiiseni nimelise vokaalansamblite lauluvõistluse korraldajad.

Stipendium toetab noore muusiku edasist karjääri

Toetuse saaja Martin Karu õpib muusikakõrgkoolis Guildhall School of Music and Drama Londonis. „See stipendium annab suure tõuke, et saaksin edasi pürgida oma unistuste poole,“ rääkis Karu. „Saan edasi laulda, võtta laulutunde, käia konkurssidel, kandideerida. Eestis on kergem ellu jääda kui välismaal, sest seal on palju vaja pingutada, et keegi sind kuuleks, kuulaks ja kutsuks.“

Alo Mattiiseni nimelise laulukonkursi toetaja Allar Jõksi sõnul oli kultuuri toetamine tema jaoks ainuõige otsus. „Kui Meelis mu poole pöördus, siis ei tekkinud mingitki kahtlust,“ lausus ta. „Ma olen üles kasvanud põlvkonnas, keda kujundasid Alo Mattiiseni laulud ja tänu Mattiisenile olen täna see, kes ma olen. Seetõttu tunduski iseenesestmõistetavana kasvõi natukenegi tagasi anda.“

Eestlased on Jõksi sõnul kultuurilembeline rahvas. „Oma talente on eestlased koguaeg toetatud,“ rääkis ta. „Ma arvan, et tänu Meelis Kubitsale ja Kultuuripartnerluse SA-le muutub toetamine järjest süsteemsemaks ja kõikehõlmavamaks.“

Noorte kultuuritalentide toetamine kui selge perspektiiv

„Selleks, et anda natukene tuge, et mõni noor andekas Eesti muusik saaks lõpetada kooli Tallinnas, aga ka parimates välismaa koolides, mille õppemaksud on paraku kallid,“ selgitas Kultuuripartnerluse SA juhataja Meelis Kubits. „Näeme mitmete noorte pealt, et väga kiiresti teevad nad endale nime, seejärel kutsutakse neid konkurssidele, mis toovad omakorda kaasa lepinguid, kontserte jpm.“

Inimesed, kes on noori muusikuid toetanud, tunnevad uhkust selle üle, et neil oli võimalus olla osa nende teekonnast. „See on hästi selge seos toetaja missioonitundelise Eesti ettevõtja ja noore ande vahel,“ lisas Kubits. „Ühel hetkel need inimesed, kes on toetanud, on väga uhked, et neil oli kunagi võimalus olla sellest osa.“

Pingid toodab ja panustab projekti ka omalt poolt Extery OÜ, kes on tunnustatud Eesti linnamööbli kaubamärk. Pingi tellimise kulud katavad koostööprojektiga seotud ettevõtjad.  

Järgneva kahe aasta jooksul tulevad teised 20  pinki ja stipendiumi. „75+“ algatus loodab koguda suurusjärgus 100 tuhat eurot.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.