„Kui on võimalik koos kolleegidega ühe autoga tööl käia või mõned asjad ostmata jätta, siis tuleks seda teha, et mitte väga palju kulutada.“

Peep Peterson, Ametiühingute Keskliidu esimees
Tervise retsept: ainelisele heaolule peab lisanduma vaimne (2)
20. juuni 2022
Foto: Scanpix

Eurostati andmetel on kolmes Balti riigis elavate meeste elukvaliteet Euroopas kõige viimastel kohtadel. Keskmiselt elavad Eestis mehed tervena 55,5 aastat ja naised 59,6. EL keskmised numbrid on vastavalt 63,5 ja 64,5 – seega vaid üks aasta meeste kahjuks. Esikohal asub Rootsi – nii meeste kui naiste puhul ligi 73 aastat.

Ühest küljest viitab see justkui ühiskonna üldisele jõukusele ehk siis elatakse seda kauem tervemana, mida enam on võimalik endale luua rahaliselt kindlustatud või väärikat elujärge ja pääseda ligi kvaliteetsele arstiabile. Tabelis ongi tervena elatud aastate poolest eesotsas heaolumaad. Mis aga sellest küljest pilti ei sobi, on Soome. Mehed elavad tervena keskmiselt 57,7 ja naised isegi vähem ehk 55,9 aastat. Tervena elavad naised Soomes üldse pea kõige vähem Euroopa naistest. Viimasel kohal asub 54,3 eluaastaga Läti.

Seega peitub tervena elatud aastate hulga taga siiski ühiskonna vaimne tervis laiemalt. Soome on olnud tuntud ka enesetappude suure hulga poolest, mis näitab pealtnäha kena fassaadi taga peituvaid hingelisi probleeme. Tasub märkida, et statistikaameti andmetel on Eestis võrreldes kümne aasta taguse ajaga meeste eluiga tõusnud kolm ja pool aastat ning naiste eluiga veidi üle kahe aasta. Samas tervena elavad nii mehed kui ka naised sama palju aastaid oma elust kui kümme aastat tagasi.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

remark
28. juuni 2022 13:13
Terves kehas terve vaim.
kuidas keegi
20. juuni 2022 14:22
Need mõlemad heaolud on väga venivad mõisted.