"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kirjanik Leelo Tungal Võitlusi ja pettumusi on olnud, aga enamasti on elu ja inimesed mind ikka hellitanud (0)
20. juuni 2022

Eesti Rahvusraamatukogus esitleti Leelo Tungla 75. sünnipäevaks kokku pandud bibliograafiat, mis koondab andmed kirjaniku loomingulisest tegevusest. Raamatut on ühtekokku koostatud pea 20 aastat. Leelo Tungal tunnistas, et raamatus on nii palju uut ja põnevat, et õpib end nüüd isegi uuesti tundma.

Pea 500 lehekülge paks Leelo Tungla bibliograafia on nii uus raamat, et kirjanik nägi seda tänasel esitlusel isegi esimest korda. “Jaa, see on mulle suur üllatus, kohe kopsakas üllatus. Ma arvasin, et on mingi väike kaustake, aga kui see mulle pihku pandi, ma kohe kohkusin, et kas peaksin hakkama end grafomaaniks nimetama. Ma näen, et siin on ääretult põhjalikult tööd tehtud,” oli Leelo Tungal üllatunud bibliograafiat nähes.

Eesti Rahvusraamatukogu tegi Leelo Tungla bibliograafia koostamisega algust juba rohkem kui 20 aastat tagasi.
Raamatus on ühtekokku 4177 kirjet ehk viiteid elu ja loomingu käsitlustele, laulutekstidele ja luuletustele.

“Eesti olulisematest kirjanikest on Eesti Rahvusraamatukogu traditsiooniliselt bibliograafiaid koostanud. Eesti armastatuim ja viljakaim autor Leelo Tungal on üks nende hulgast, kes väärib bibliograafiat,” kommenteeris Eesti Rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo.

Leelo Tungla suurde loomingupagasisse kuulub nii luulet, proosat, kriitikat, tõlget kui laulusõnu. Kirjanikule endale meeldib kõige rohkem ikkagi luulet kirjutada. “Oli üks periood, kus meeldis ainult lastele kirjutada, sest lastega ma tundsin lähedust ja isegi mingit mõttelaadi sarnasust. Tõlkida mulle on meeldinud, proosa tuli minu ellu hiljem, sest luuletused läksid pikaks ja see oli avastus, et võib ju öelda seda ka proosas,” rääkis Tungal.

Kirjanik tähistas selle aasta maikuus ka oma 75. sünnipäeva, selleks tähtpäevaks ongi “Bibliograafia” välja antud.
“Palju ilusat on olnud, on muresid ka olnud, ega ma ei ole saanud nii sinisilmselt seda elu elada. Võitlusi on olnud ja pettumusi on olnud, aga enamasti on elu ja inimesed mind ikka hellitanud. Täna just mõtlesin seda, et nii palju on olnud ümber häid inimesi, kuidas mul elu on niimoodi õnnelikult läinud,” meenutas kirjanik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.