"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Ligi 80 protsenti Eesti koolidest hindasid õppeaastat positiivselt (0)
21. juuni 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Haridus- ja teadusministeeriumi läbi viidud õppeaastat kokkuvõtvas küsitluses hindasid ligi 80 protsenti Eesti koolidest lõppevat õppeaastat positiivselt, vahendab BNS.

Ministeeriumi asekantsler Liina Põllu sõnul on rõõmustav, et koolid on vaatamata keerulistele perioodidele hästi hakkama saanud ning nende hinnang õppeaastale on olnud hea. “Oleme omalt poolt proovinud koolidele toeks olla, võimaldades kiirtestimise abil koole avatuna hoida, eraldades toetust õpilünkadega toimetulekuks, pakkudes koolidele tasuta asendusõpetajaid ning käivitatud on psühholoogide nõuandliin, kus saab tuge eesti, vene ja ukraina keeles,” selgitas Põld ning tõdeb, et küsitlusest saadud tagasiside on väga väärtuslik. “Selle põhjal saame edasisi tegevusi kavandada ja välja toodud murekohtadele koostöös koolidega lahendusi leida.”

Ministeeriumi läbi viidud õppeaastat kokkuvõtvas küsitluses osales 77 protsenti üldhariduskoolidest ja 81 protsenti kutseõppeasutustest. Koolide keskmine hinnang lõppenud õppeaastale oli 7,95 punkti 10-st.

Kontaktõppe võimalus pälvis kiitust

Paljud küsitlusele vastanud koolid kiitsid võimalust viia õppetööd läbi kontaktõppena, mis oli võimalik tänu koroonaviiruse kiirtestimise operatiivsele korraldusele. Samuti valmistasid kooliperedele rõõmu ühisüritused ja erinevad koostegemised, mis vahepealsel perioodil olid ära jäänud või toimusid vaid virtuaalselt. Väga paljud koolid olid uhked oma õpilaste ja õpetajate üle. Oldi rõõmsad, et lastel ei ole vaatamata kõigele õpimotivatsioon kadunud, õpetajad toetavad ja vajadusel asendavad üksteist.
 
Muredena nimetati kvalifitseeritud personali puudust ehk 23 protsenti vastanud koolidest, koroonaviiruse levikut 16 protsenti ning koolitöötajate vaimse tervise probleeme  14 protsenti. Väsimust ja stressi tekitasid õpetajatele haigestumisega seotud asendused, üldine ülekoormus ning õpilastel distantsõppes tekkinud õpilüngad.  
Väljakutse oli sel õppeaastal paljude koolide jaoks Ukraina õpilaste kohanemise toetamine ning nende vajadustele ja teadmistele vastava õppetöö korraldamine. Üle Eesti on Ukrainast pärit õpilased jõudnud 295 üldhariduskooli ja 14 kutseõppeasutusse ning Ukrainast pärit töötajad on tööl 105 üldharidus- ja kutsekoolis.

Ukraina laste ja töötajate vastuvõtmine oli positiivne kogemus

Mitmed õppeasutused kirjeldasid Ukraina laste ja töötajate vastuvõtmist positiivse kogemusena ning leidsid, et sõja eest pagenud õpilased on uues keskkonnas üldiselt hästi kohanenud ja vanemad teevad kooliga head koostööd. Koolid tõid positiivsena esile ka ministeeriumi juhendmaterjale ja Ukraina laste haridustee korraldamise teemal toimunud regulaarseid infotunde.  
  
Haridus- ja teadusministeerium viis mai lõpus läbi õppeaastat kokkuvõtva küsitluse, kus osales 77 protsenti üldhariduskoolidest ehk 397 kooli 517-st ja 81 protsenti kutseõppeasutustest ehk 26 asutust 32-st.

Koolide keskmine hinnang lõppenud õppeaastale oli 7,95 punkti 10-st. Sarnaseid küsitlusi on ministeerium korraldanud regulaarselt, et saada tagasisidet koroonaviiruse ja Ukraina sõjapõgenikega seotud teemadel. Küsitluste eesmärk on olnud koolide reaalse olukorra, vajaduste ja heade praktikate kaardistamine ning nende põhjalt edasiste tegevuste kavandamine. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.