"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
HENRIK NORMANN: Minu jaanid on aegade jooksul muutunud, rahvapeo asemel eelistan pereüritust (1)
22. juuni 2022
Hendrik Normann. Foto: Scanpix

“Üldiselt on minu jaanid aegade jooksul muutunud: kui väikese ja noorena ootasin jaaniõhtut nagu jõuluvana, siis nüüd ma jõuluvanasse enam väga ei usu, kuid jõuluaega ootan küll kui kristlikku püha. Nüüd, suuremaks saades on jaanipäev olnud mingil määral ka mõtiskluse aeg, et natuke on veel suveaega ees ja siis hakkab jälle pimedaks minema,” sõnas näitleja ja meelelahutaja Henrik Normann. “On hea omade inimestega lihtsalt tule ääres istuda, lõkkesse vaadata ja rääkida natuke ajast, mis on seljataha jäänud.”

Pealinn küsis tuntud inimestelt, kus nad veedavad suve oodatuima tähtpäeva. Samuti mõtisklesime jaanitraditsioonide muutumise üle ajas.

 “Pigem on jaanipäev mõnus, muhe ja rõõmsameelne pereüritus kui mingi rahvapidu. Minu jaoks jaanid enam rahvapidu ei ole, ma ei saa sellest eufooriast midagi. Kui oleksin noor, tahaksin ka kindlasti seal olla! Eks erinevatel eluetappidel olegi sündmused eri nurga alt, ja mõistetavad on nad igatpidi,” nentis Normann.

“Traditsioonid nagu küla saab kokku, teeb tuld ja mängitakse mänge, on ikka jäänud. Küsimus on selles, kui suureks ja kommertslikuks seda ajada. Mina mäletan, et mindi küla jaanikule ja igaühel olid omad söögid korviga kaasas, aga nüüd ostad pileti ja seisad sabas – jaaniõhtust on kohati saanud kaubandusüritus,” märkis ta.

“Selleks ei ole vaja tuld teha, võib lihtsalt poodi minna. Kõige tähtsam on, et sõbrad saavad lõkke ümber kokku. Rõõmus peab olema! Siiski on uskumatu ja paneb mind natuke imestama, kuidas eestlased saavad olla nii õnnelikud selle üle, et hakkab jälle pimedaks minema!”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ah nii
12. dets. 2022 18:16
Räägib mees kes ei pea ühestki traditsioonist lugu.