"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
video ITK erakorralise meditsiinikeskuse juhataja: Igal aastal kukutakse jaanipäeval lõkkesse (0)
22. juuni 2022
Foto Ilja Matusihis

“Neid kordi, kus keegi jaanipäeva ajal lõkkesse kukub on olnud. Põletushaavad on sel juhul päris suured,” rääkis ITK erakorralise meditsiinikeskuse juhataja Külvar Mand.

Eeloleva võidupüha ja jaanipäeva ajal, 23. ja 24. juunil ning järgnevatel puhkepäevadel saavad inimesed tervisemuredega pöörduda haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse.  Kuigi viimased paar aastat ei ole jaanide ajal EMO-sse küll massiliselt pöördumisi olnud,  tuleb traumasid ja õnnetusi siiski ette. Näiteks igal aastal kukub keegi lõkkesse.

“Ma arvan, et kui inimesed on koos, tuju on hea, siis nagu ikka vanarahva kombe kohaselt hüpatakse seal jaanitule ajal võibolla üle lõkke ja meie sportlik vorm võib olla väga erinev. Muidu oled harjunud sportima ja kaalud võibolla 75 või 80 kilo. Kui kõhu oled kõvasti täis söönud kaks kolm päeva, siis ei pruugi see kaugushüpe enam nii väga hästi välja tulla,” lisas Mänd.

Tallinna valveapteegid on avatud aadressil Tõnismägi 5 ja Vikerlase 19. Südame Apteek Tõnismäel on üks  väheseid apteeke, kes on seitse päeva  nädalas 24 tundi avatud. Jaanipäeval avastavad inimesed sageli, et ravimid on  otsa saanud ning nii ulatuvad  järjekorrad teinekord lausa  uksest välja. Mida peaks inimesed aga endale pühade eel kindlasti varuma?

“Kõigepealt peakski siis mõtlema, kuhu minnakse. Kui suundutakse kuhugile maapiirkonda, kus  ei ole apteeke, siis võtta endaga kaasa sellised esmatähtsad vahendid. Kas allergiarohud, putukatõrjevahendid, päevituskreemid kindlasti, sest lubatakse meile ju ikkagi ilusat ilma jaaniks. Kui peres on ka pisemad, siis arvestada sellega, et need vahendid ja ravimid oleksid ka väikelastele sobivad. Et  niisugused esmased asjad üle vaadata ja kui need kodus on, siis kindlasti mööduvad ka pühad rahulikult,”  rääkis Südameapteegi proviisor, asejuhataja Liivi Allikas.

Terviseteemadel saab pöörduda Perearsti nõuandetelefonile 1220 või 634 6630. Tallinna Hambakliinik aadressil Toompuiestee 4b  on 22. juunil avatud kella kaheksast hommikul kuni kuueni õhtul. 23. ja 24. juunil toimub esmaabi vastuvõtt üheksast kella kaheni. Esmaabi osutavad raviarst ja hambakirurg ning töötab ka röntgenikabinet.  Kõikide Tallinna haiglate erakorralise meditsiiniabi osakonnad ja Tallinna Kiirabi töötavad seitse päeva nädalas ööpäevaringselt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.