"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Võidupühal ja jaanipäeval lehvivad Eesti lipud (1)
22. juuni 2022
Foto: Scanpix

Neljapäevast reedeni, so 23. kuni 24. juunini lehvivad Eestis sinimustvalged lipud. Eesti lipp heisatakse kõikidele elu-, äri- ja büroohoonetele. Lipud heisatakse 23. juuni päikesetõusul või hiljemalt kell 8 hommikul ja langetatakse 24. juuni õhtul kell 22, kuna jaaniööks jääb lipp lehvima.

Võidupüha

23. juunil 1919 saavutas Eesti vägi kindla võidu Saksa Landesveeri ja Rauddiviisi üle Võnnus. Alates 1934. aastast tähistatakse 23. juunit võidupühana ja sellega märgitakse eestlaste kõiki võitluseid ja võite. Lahingu 103. aastapäeval tähendab võidupüha meile ennekõike teadmist, et oskusliku ja järjepideva tegutsemisega suudame saavutada kõike, sealhulgas alistada ülekaaluka vastase.

Kaitseliit tähistab 23. juunil võidupüha Kuressaares, kus pidupäev algab juba kell 7 hommikul riigilipu heiskamisega piiskopilinnuse torni. Sellele järgneb pärgade asetamine Kuressaare Vabadussõja ausambale ja oikumeeniline jumalateenistus Laurentiuse kirikus. Traditsiooniline paraad algab kell 11.00 keskväljakul ja sellel osaleb ligi 750 inimest nii Eestist kui välismaalt. Vabariigi President  annab paraadil kodutütardele üle võidutule, mille nad viivad edasi oma kodumaakondadesse. Paraadist teeb otseülekande Eesti Televisioon.

Võidutuli süüdatakse paraadipäeva hommikul, ühendades selle jaoks muinastule ja mälestustule.

Jaanipäev

Jaanipäev on iidne suvepüha, rahvakalendris aasta tähtsaim püha. Jaanipäevaks saavutavad valged suveööd maksimumi ning kevadised tööd ja tegemised lõpevad. Kombe kohaselt kogunetakse 23. juuni õhtul – jaaniõhtul – ühiselt lõkkeäärde. Suvepüha tähistatakse üle Eesti!

Päästeamet tuletab meelde, et jaanilõket tehes tuleb kinni pidada tuleohutust tagavatest reeglitest!

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

pole probleemi
22. juuni 2022 17:33
Kui lipp on pimedal ajal valgustatud, siis võib langetada ka 25. juuni hommikul.